Voetgangers met maskers wandelen in Ankara, Turkije, op 17 mei 2021

Turkije heeft maandag 781.000 coronaprikken gezet. Volgens de Turkse media komt dat neer op een dagrecord.

Ruim twintig miljoen Turken hebben hun eerste coronaprik gehad. Bijna veertien miljoen inwoners zijn volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het land telt bijna 84 miljoen inwoners.

Turkije heeft sinds de uitbraak van COVID-19 zo’n 5,33 miljoen besmettingen geconstateerd.

Het land heeft tot nu toe 48.795 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.

Rooskleurig

Dankzij een snelle vaccinatiecampagne tegen het coronavirus ziet het er rooskleurig uit voor Turkije. Na de toediening van 650.000 doses op één dag in het weekend in het kader van de inentingscampagne, streeft het land ernaar dit cijfer verder op te voeren tot 1 miljoen. Met het huidige tempo lijkt dat een gemakkelijke taak.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca kondigde maandag aan dat er voor die dag 750.000 vaccinatieafspraken waren gepland.

Volgens de media is maandag ook de eerste partij Sputnik V-vaccins uit Rusland aangekomen, hoewel de autoriteiten dit nieuws nog niet hebben bevestigd.

Deskundigen zeggen dat de vaccinatie-inspanningen Turkije “binnen twee maanden” zonder verstoringen van het proces in een nieuwe fase van normaliteit kunnen brengen.

De media meldden dat een vliegtuig met de eerste lading Sputnik V-vaccin dat Rusland tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, maandag in de Turkse hoofdstad Ankara is geland.

Het land gebruikt momenteel het Chinese CoronaVac-vaccin en het Pfizer-BioNTech-vaccin in zijn campagne.

In een tweet maandag zei Koca dat Turkije een lange weg heeft afgelegd sinds de begindagen van de pandemie, van het “pijnlijke” aantal slachtoffers, terwijl hij zondag de laatste cijfers bekendmaakte van 53 slachtoffers en 5.012 nieuwe gevallen.

“De eer behoort aan degenen die standvastig zijn. De pandemie is nog verder teruggedrongen en de dag dat ze zal worden verslagen is nabij,” zei hij.

Naast de verlaging van de algemene vaccinatiegerechtigde leeftijd heeft het land onlangs ook zijn vaccinatiecampagne uitgebreid tot meer mensen. Maandag zijn mensen van 40 jaar en ouder begonnen met het ontvangen van hun eerste vaccinatiedoses.

Van obers en serveersters tot advocaten, grote aantallen mensen komen nu in aanmerking voor vaccinatie, ongeacht hun leeftijd.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte donderdag en vrijdag de laatste groepen bekend die in aanmerking komen voor vaccins in zijn poging massale immuniteit in het land te bereiken.

Niet verplicht

Vaccinatie is niet verplicht in Turkije en een familie heeft in het verleden een rechtszaak tegen verplichte vaccinatie gewonnen, jaren voordat de pandemie in het land uitbrak.

Deskundigen waarschuwen echter dat onder de huidige omstandigheden het achterwege laten van vaccinatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Koca had al eerder gezegd dat ze van plan waren om de leeftijd om in aanmerking te komen voor vaccinatie eind juni te verlagen tot 20 jaar, maar dat lijkt een moeilijk te halen doelstelling.

Volgens de meeste deskundigen kan de pandemie in de herfst wegebben, met een intense inentingscampagne gedurende de hele zomer.

Als het doel om bijna 70% van de bevolking te vaccineren wordt gehaald, is de regering van plan om de verplichte maskerregel buitenshuis in het najaar af te schaffen, aldus berichten in de media.

Turkije overweegt ook een derde dosis toe te dienen binnen zes maanden na de tweede dosis. Deskundigen zeggen dat hiervoor een ander vaccin dan de eerste injecties kan worden gebruikt. Op die manier kan het land meer toegang krijgen tot vaccins, iets wat van vitaal belang is in een tijd van aanhoudende “vaccinoorlogen” tussen landen.

Bron: Turkse media