Lale Gül

Geviseerd door praktiserende moslims, verstoten door haar ouders. Het klinkt naïef, dat weet ze, maar dit had de 23-jarige Lale Gül niet verwacht toen ze een boek schreef over hoe het is om op te groeien in een streng islamitische gezin.

In de media spreekt journalist Arjan Visser haar over de band met haar ouders.

Lale Gül wordt, sinds ze thuis weg is, niet meer lastig gevallen met duizenden bezorgde en controlerende appjes van haar ouders.

Toch weten ze haar nog steeds te vinden, vertelt ze.

“Tijdens ramadan had ik een foto gepost op Instagram. Ik was bij vrienden. Je zag wijn op tafel staan. En ja hoor, de volgende dag belde mijn vader op: ‘Wie zijn die jongens? Ken je geen schaamte? Heb je geen enkel respect meer voor je ouders?’ Ik heb erover gedacht om zijn nummer te blokkeren, maar dan krijg ik dát weer over me heen.”

‘Best verdrietig allemaal.’

“Tuurlijk, maar wat heb ik aan verdriet? Ik benader alles heel rationeel. Ik heb er geen behoefte aan om die pijn met de rest van de wereld te delen. En je hoeft ook geen medelijden met me te hebben.”

Als Visser aan Gül vraagt hoe ze haar toekomst voor zich ziet, twijfelt ze.

“Ik heb echt geen idee. Getrouwd, kinderen bedoel je? Ik ben nogal dominant, de man met wie ik mijn leven ga delen, moet een sterk karakter hebben. Kinderen wil ik sowieso wel. En weet je wat het ook is? In onze cultuur ben je als moeder een soort heilige, want je hebt mooie kinderen voortgebracht en je verdient alleen daarom al respect. Als ik me voortplant, hebben mijn ouders misschien wel meer achting voor mij dan wanneer ik ergens met een kat op driehoog achter eindig.”

‘Zeg je nou dat je moeder wil worden om het alsnog goed te kunnen maken met je ouders?’

Lale Gül: “Dat speelt zeker mee. En als dat niet lukt, is het ook goed hoor, maar ik stel me zo voor dat ik als moeder kan zeggen tegen iedereen die me cancelt, of boos op me is: lekker voor je, maar ik heb wel twee prachtige kinderen op de wereld gezet die een betere, vrijere opvoeding zullen krijgen dan ik zelf ooit heb gehad.”

Bron: Nederlandse media