Anadolu Agency

Volgens de Turkse krant Hurriyet bekritiseerde de Turkse vice-premier op 2 februari een Griekse rechtbank voor het weigeren van een uitleveringsverzoek van één van de negen extreem-linkse Turkse militanten, Mehmet Doğan. 

“We hebben informatie over het bestaan van menige [terreur] kampen, sommige van hun namen zijn publiekelijk bekend. We willen niet dat Griekenland terroristen en het terrorisme steunt”, vertelde Çavuşoğlu aan verslaggevers in Istanbul.

De reactie van de Turkse vice-premier kwam een paar uur na het besluit van de Griekse rechtbank over de verdachten die worden beschuldigd van lidmaatschap van de DHKP-C.

Aanslag op de Turkse president

De verdachten van extreem-links terreur zouden een aanslag op de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan beramen tijdens zijn bezoek aan Griekenland afgelopen december, aldus Griekse media na hun arrestatie vorig jaar.

“Voor zover we weten verschuilen FETÖ [Fetullahistische Terreur Organisatie] terroristen en DHKP-C terroristen zich in Griekenland. Het zouden er 900 kunnen zijn. We weten in het bijzonder dat er hier FETÖ-leden zijn,” zei hij met betrekking op een groep achter de verslagen coup in Turkije in 2016.

Hoop is beschadigd

“Binnen deze context hadden we nooit gedacht dat Griekenland onderdak zou bieden aan deze terroristen die Turkije’s voortbestaan, integriteit en natie bedreigen. Onze hoop is beschadigd nadat deze besluiten gemaakt waren.”

De minister noemde het “ironisch” dat de Griekse autoriteiten zich geen zorgen maken over het terugsturen van Syrische vluchtelingen, maar dat ze het wel hebben over marteling en ondervoeding met betrekking tot de overlevering van de militanten.

Het besluit van het Griekse Hof van Beroep was in overeenstemming met de suggestie van de openbare aanklager, in het weigeren van Ankara’s verzoek tot uitlevering op basis van het feit dat Mehmet Doğan erkend wordt als “politiek vluchteling” door de Franse autoriteiten.

Doğan werd samen met acht andere Turkse verdachten afgelopen november gearresteerd in Athene onder beschuldiging van o.a. het vormen van en participeren in een terreurorganisatie en voor het ongeoorloofde bezit van explosieven en wapens.Dh