Rechts: Leden van de Linkse Partij (Die Linke) dragen sjaals als een politiek symbool tijdens een sessie van de Duitse Bundestag in Berlijn, Duitsland, 01 February 2018. (EPA Photo)

Een afgevaardigde van de extreem-rechtse partij Alternatieven voor Duitsland (AfD) heeft zijn collega’s berispt van de Duitse Linkse Partij (Die Linke) vanwege hun hypocriete houding tegenover Turkije. Dat schrijft de Duitstalige magazine Epochtimes.

Petr Bystron, die zijn eerste toespraak in het Duitse parlement hield, zei dat de Linkse Partij pretendeerde een “vredespartij” te zijn, maar dat ze juist het tegenovergestelde zijn.

De Linkse Partij bekritiseerde Turkije al eerder voor het gebruiken van Duitse tanks in de voortgaande Operatie Olijftak in de Noordwest-Syrische regio Afrin.

“Tegen wie vecht Erdoğan’s leger in Syrië? De Koerdische YPG, een tak van de verbannen Marxistische PKK, een groepering die zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten gezien wordt als een terreurorganisatie”, aldus Petr in zijn toespraak.

Niet begaan met het stoppen van het conflict

Over de Linkse Partijleden zei Bystron dat ze “niet begaan waren met het stoppen van het gewapende conflict. Jullie maken je alleen zorgen over een Turkse aanval tegenover jullie Marxistische kameraden van de PKK,” zei hij.

YPG-sjaals

De extreem-rechtse AfD afgevaardigde bekritiseerde de Linkse Partij ook voor het dragen van YPG sjaals in het parlement als een teken van steun voor de terreurorganisatie.

De PKK wordt niet alleen als terreurorganisatie gezien door Turkije, maar ook door de Europese Unie en de Verenigde Staten. De groep heeft echter lange tijd relatief vrij kunnen handelen in Europese steden en heeft een bijzonder sterke aanhang in Duitsland, waar aanhangers van de PKK betogingen mogen houden, militanten mogen rekruteren en geld kunnen ophalen.

Operatie Olijftak

Op 20 januari begon Turkije met de Operatie Olijftak om PKK/PYD en Daesh uit de regio Afrin uit te zuiveren.

De Turkse Militaire Staf  heeft verklaard dat de operatie erop gericht was om zekerheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en de regio te bewerkstelligen en om het Syrische volk tegen de onderdrukking en wreedheid van terroristen te beschermen.

Turkije voert de operatie  uit binnen de context van haar rechten, gebaseerd op internationaal recht, resoluties van de VN Veiligheidsraad, het recht op zelfverdediging uit het VN Handvest en met respect voor de Syrische territoriale integriteit.