Foto: Soldaten marcheren voor het veranderen van de wacht ceremonie in Anitkabir. Anitkabir is het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk, de oprichter en eerste president van de Republiek Turkije.

Ankara heeft Moskou gevraagd om zich niet te moeien met de strijd die Turkije voert tegen de troepen van het regime van Assad in Idlib. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag gezegd, terwijl Turkse troepen aanhoudend doelwitten van het regime blijven bestoken in Noord-Syrië.

“Ik heb aan Poetin gezegd dat Rusland de Turkse troepen gerust moest laten in hun strijd tegen het regime. We begrijpen de intenties van Rusland op dat vlak niet,” aldus Erdoğan, tijdens een toespraak voor een groep parlementsleden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Istanbul.

Naar eigen zeggen had Erdogan het hierover met zijn collega Vladimir Poetin tijdens hun laatste telefoongesprek. Dat vond plaats na de luchtaanval van donderdag, waarbij minstens 33 Turkse soldaten omkwamen.

Foto: president Recep Tayyip Erdoğan houdt toespraak voor parlementsleden van regerende AK Partij in Istanbul (29 februari 2020)

Regime van Assad

Volgens Erdogan is Turkije niet op zoek naar avontuur, noch naar een opportuniteit om zijn grondgebied uit te breiden, maar beschermt het gewoon zijn territorium tegen het regime van Assad.

“Als we de terroristen nu niet van onze grenzen weghouden, zou het goed kunnen dat we in de toekomst nog grotere oorlogen gaan moeten uitvechten in Turkije zelf.”

Het Turkse leger (TSK) is erin geslaagd het beleg van Zuid-Idlib volledig te doorbreken, zegt Erdoğan. Hij geeft het regime er de schuld van dat het Turkije noopt om op zo’n grote schaal militaire actie tegen hen te ondernemen.

Rusland en de Verenigde Staten

Erdogan belde vrijdagavond afzonderlijk met Poetin en met Amerikaans president Donald Trump. Hij verwijt beiden dat ze bepaalde beloftes, die ze aan Turkije gemaakt hadden, niet nakomen. Rusland en de VS hadden een akkoord over het verwijderen van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG, met banden met de PKK) en hun wapens van de Turkse grens.

2100 Assadstrijders gedood, 7 chemische fabrieken vernietigd in Syrië

Het Turkse leger heeft zeven chemische fabrieken vernietigd en bijna 300 militaire voertuigen, waaronder 94 tanks. Daarnaast werden meer dan 2100 manschappen van Assad gedood.

“Verschillende doelwitten, waaronder vliegvelden, munitiedepots, luchtafweersystemen, hangars en plaatsen waar chemische wapens geproduceerd worden, werden zwaar onder vuur genomen en vernietigd.”

“Sinds gisteravond werden zeven opslagplaatsen van chemisch materiaal opgeblazen.”

Turkije gaat poort open zetten voor vluchtelingen die naar EU willen

Erdoğan beloofde ook om vluchtelingen vrije doorgang te verlenen naar Europa. Turkije kan geen nieuwe vluchtelingenstromen meer verwerken, zegt hij.

Volgens de president zijn er momenteel bijna 4 miljoen Syriërs op weg naar de Turkse grens, op de vlucht voor het geweld van het regime. Daarnaast zijn er al 1,5 miljoen mensen in de buurt van de grens. Volgens hem heeft de Europese Unie haar belofte niet gehouden: er was Turkije 25 miljoen euro beloofd om de financiële last te helpen dragen.

Genade

“We kunnen geen nieuwe vluchtelingenstroom meer aan, maar we kunnen deze mensen ook niet overleveren aan de genade van het regime.”

“Wat hebben we gisteren (vrijdag) gedaan? We hebben de poorten open gezet,” was het eerste commentaar van Erdoğan, nadat het geweld tussen Turkse en regeringstroepen weer was opgelaaid. “We zullen die poorten niet sluiten… Waarom? Omdat de Europese Unie haar beloftes moet houden.”

Momenteel zijn er al 18.000 migranten samengestroomd aan de grenzen van Turkije met de EU. Zaterdag zou dat kunnen oplopen tot maar liefst 30.000.

Bron: Sabah

S.V.R.