Assad en Poetin moeten zich aan hun belofte houden en de slachting stoppen, aldus Tom Cotton

Turkije doet het juiste in Idlib. Het land probeert een offensief van het Syrische regime in de Noordwest-Syrische provincie tegen te houden. Dat zei Amerikaans senator Tom Cotton vrijdag.

“Rusland en het regime van Assad zijn verantwoordelijk voor de humanitaire ramp die zich in Noordwest-Syrië ontplooit”, tweette de beleidsmaker uit Arkansas. “Onze NAVO-bondgenoot doet het juiste. Assad en Poetin moeten hun belofte houden en de slachting stoppen.”

Ondertussen condoleerde Amerikaans president Donald Trump de nabestaanden van de Turkse soldaten die donderdag bij een aanval omkwamen. Tijdens een telefoongesprek met zijn Turkse collega Erdogan veroordeelde hij die aanval ook.

Dat verklaarde woordvoerder van het Witte Huis Judd Deere. “President Trump bevestigde opnieuw zijn steun voor de Turkse inspanningen om de situatie in Noordwest-Syrië te de-escaleren en om een humanitaire crisis te voorkomen. Beide leiders zijn het ermee eens dat het Syrische regime, Rusland en Iran hun offensief moeten stoppen voor nog meer onschuldige mensen sterven of ontheemd geraken.”

900.000 burgers

Sinds het Syrische regime met de hulp van de Russische luchtmacht en door Iran gesteunde milities in december het offensief in Idlib startte, zijn al zeker 900.000 burgers op de vlucht geslagen.

Op donderdagavond sneuvelden minstens 33 Turkse soldaten, en geraakte tientallen anderen gewond bij een luchtaanval door het Syrische regime in Idlib, ten Zuiden van de Turkse grens.

Sinds een akkoord met Rusland dat in september 2018 gesloten werd, proberen Turkse soldaten de burgers in Idlib te beschermen. In dat akkoord zijn ook alle daden van agressie verboden. Toch schonden Rusland en het regime van Assad de voorwaarden van het akkoord al verschillende keren, met minstens 1.300 burgerslachtoffers als gevolg. Sinds januari kwamen Turkse soldaten verschillende keren onder vuur, zoals ook donderdag. Turkije heeft beloofd dat dergelijke aanvallen niet onbeantwoord zullen blijven.

De de-escalatiezone in Idlib herbergt op dit moment 4 miljoen burgers. Daarvan komen honderdduizenden uit andere gebieden van het door oorlog verscheurde Syrië. Sinds de start van het offensief hebben zich al minstens 1,7 miljoen vluchtelingen verzameld aan de Turkse grens.

Sinds de uitbraak van de Syrische burgeroorlog in 2011 vangt Turkije zo’n 3,7 miljoen Syriërs op die hun land ontvlucht zijn. Daarmee is Turkije het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld opvangt.

K.L.

Bron: Anadolu Agency