COVID-19, overheid krijgt bevoegdheid om productie mondmaskers te controleren (minister van Binnenlandse zaken Süleyman Soylu)

Als bedrijven die mondmaskers produceren hun goederen niet aan de overheid of aan andere bedrijven willen verkopen, kan de overheid de controle over de productie overnemen.

Dat zei minister van Binnenlandse zaken Süleyman Soylu eerder deze week, tijdens een interview dat live op sociale media werd uitgezonden.

“De voorbije 2 dagen hadden we hier problemen mee. Daarom zijn we op 21 maart verschillende fabrieken tegelijkertijd binnen gevallen. We hebben de bedrijven opnieuw contracten aangeboden waarin staat dat zij hun goederen aan het ministerie van Volksgezondheid moeten verkopen. Ze blijven terughoudend, hoewel de overheid een mooie prijs wil betalen”, aldus de minister.

Verder legde hij uit dat de bedrijven tot 20 uur zondagavond de tijd kregen om de contracten te ondertekenen. “Als ze hier niet op in gaan, zullen we de controle over de fabrieken overnemen. We hebben die bevoegdheid, en zullen niet aarzelen daar gebruik van te maken”, klonk het.

Soylu merkte op dat de meeste bedrijven de geproduceerde mondmaskers opslaan in magazijnen zonder ze te verkopen.

De minister ging ook in op het uitgaansverbod voor alle personen boven de 65 jaar oud en alle personen met een chronische ziekte. Volgens hem zijn zo’n 10 miljoen Turken getroffen door deze maatregel. Als gevolg daarvan kreeg de overheid zo’n 30.000 vragen om hulp, waarvan 27.000 vragen beantwoord werden. Mensen die zich niet aan de maatregel houden, kunnen een administratieve sanctie riskeren of aangeklaagd worden omdat ze de volksgezondheid in gevaar brengen, aldus Soylu.

K.L.

(Bron: Hürriyet)