Miljoenen kiezers in Turkije zullen zondag naar de stembureaus trekken om gemeente- en districtsburgemeesters, buurthoofden, en provinciale en districtsraden te kiezen na gespannen en lange verkiezingscampagnes door twee kiesallianties.

Ongeveer 57 miljoen mensen mogen stemmen voor in totaal 1.289 burgemeesters in het hele land.

De vier grootste Turkse partijen zullen concurreren in twee grote allianties, de regerende AKP en de nationalistische MHP als de Volksalliantie (Cumhur İttifakı), en de belangrijkste oppositiepartij CHP en İYİ Partij als de ‘Alliantie van de Natie’ (Millet İttifakı).

De Volksalliantie ziet de verkiezingen als een verkiezing die het vertrouwen in hun partijen zal versterken als zij in een meerderheid van de provincies, inclusief de grootste provincies, winnen.

Deze laatste zullen echter proberen om grote stedelijke gemeenten als Istanbul en Ankara te winnen om een grote klap toe te brengen aan de Volksalliantie die volgens hen bang is voor verlies als gevolg van de economische problemen in het land.

Het stemmen vindt plaats tussen 7.00 en 16.00 uur in de oostelijke provincies en tussen 8.00 en 17.00 uur in het westen. De Hoge Raad voor de verkiezingen (YSK) heeft aangekondigd dat alle voorbereidingen voor de verkiezingen klaar zijn en dat alle maatregelen voor de veiligheid van de verkiezingen zijn genomen.

De kiezers zullen stemmen op de burgemeesters van 30 grotere gemeenten en 51 steden, 922 districten en 386 dorpen, naast meer dan 17.000 leden voor gemeenteraden. Zij zullen ook 50.236 buurthoofden, met inbegrip van 32.046 voor buurten en 18.190 voor dorpen, verkiezen.

Behalve de twee grote allianties zullen negen politieke partijen en sommige onafhankelijke kandidaten ook voor diverse lokale postjes meedingen. De HDP zal in 13 steden opkomen en heeft besloten geen kandidaten voor te dragen in westelijke steden, waaronder Istanbul, Ankara en Adana.

Turkije hield zijn eerste lokale verkiezingen op 12 augustus 1930 volgens gegevens verzameld door Anadolu Agency. Op zondag worden de lokale verkiezingen voor de 19e keer gehouden. De opiniepeilingen van de zondag zullen de eerste lokale verkiezingen in Turkije zijn in het kader van het nieuwe presidentiële regeringsstelsel, aangenomen in een referendum in april 2017.

Na de gemeenteraadsverkiezingen gaat Turkije een meer dan vier jaar durende verkiezingsvrije periode in tot de presidents- en parlementsverkiezingen in juni 2023.

De lokale verkiezingen van 31 maart uitgelegd in 11 vragen

 

Hurriyet

T.A.