Een video van het Turkse dagblad Güneş met de burgemeester van Edirne, Recep Gürkan, heeft voor veel ophef gezorgd. Naar verluidt zou de burgemeester van de CHP aan het juichen zijn op de video terwijl de staatsgreep van 15 juli 2016 in volle gang was.

In de video is Gürkan te zien op het podium van een bar in de stad, gelegen aan de noordwestelijke grens van Turkije met Griekenland en Bulgarije.

“We hebben zo’n nacht 36 jaar geleden meegemaakt”, zegt Gürkan in de video, die verwijst naar de brutale staatsgreep van 1980 onder leiding van Kenan Evren.

“We gaan nu weer door dezelfde nacht. Toen waren we het nog niet op de hoogte. Maar nu wel. Hoera!” wordt hij geciteerd tijdens een feestje.

Nadat de video was verschenen, werd er een strafrechtelijke klacht tegen hem ingediend omdat hij de poging tot staatsgreep had geprezen.

Zonder zijn opmerkingen te ontkennen zei Gürkan: “Niemand kan zichzelf een verrader noemen.”

De Fetullahistische Terreurorganisatie (FETÖ) en zijn in Amerika wonende leider Fetullah Gülen orkestreerden de neergeslagen coup van 15 juli 2016, waarbij 251 mensen omkwamen en bijna 2.200 gewond raakten.

Sabah

T.A.