Heel waarschijnlijk zal Apple verwikkeld raken in een rechtszaak met Turkcell, de grootste gsm-operator van Turkije. De Amerikaanse technologiereus komt met een nieuwe videostreamingdienst, Apple TV+, en die naam lijkt verdacht veel op TV+, het platform voor betalende televisie waar het Turks bedrijf een patent op heeft.

Maandag kondigde Apple zijn eigen dienst voor tv- en filmstreaming aan. Het bedrijf heeft een aantal supersterren aangetrokken, zoals Oprah Winfrey, Jennifer Aniston en Steven Spielberg, om haar rivalen Netflix en Hulu te proberen te overtroeven.

De dienst Apple TV+ werkt op aanvraag en is reclamevrij. Het wordt deze lente nog gelanceerd in 100 landen, waaronder ook in Turkije.

Maar de verovering van de buitenlandse markten, meer bepaald van de Turkse, zal niet zonder slag of stoot verlopen voor Apple. Turkcell noemt zijn eigen online tv-dienst (IPTV) ook TV+ sinds 2014.

“Wij hebben een patent op de naam TV+ in Turkije. Dus als Apple hun product officieel in Turkije op de markt brengt, zullen ze zien dat die merknaam al in gebruik is. Zelfs het logo is bijna hetzelfde: alleen schrijft Turkcell TV in hoofdletters, terwijl Apple kleine letters gebruikt,” zei Barış Zavaroğlu, afdelingshoofd Digitale Media en Entertainment van Turkcell, woensdag op een persconferentie.

Turkcell lanceerde TV+, zijn binnenlandse dienst voor digitale tv, in 2014. Het werd aangekondigd door Murat Erkan, de huidige CEO.

Erkan werd half maart door de Raad van Bestuur aangesteld als CEO toen zijn voorganger Kaan Tarzioğlu aftrad.

Turkcell was de eerste die met mobiele telefonie begon in Turkije, in 1994. Sindsdien heeft het bedrijf zijn diensten van mobiele audio- en datacommunicatie steeds verder uitgebreid in binnen- en buitenland.

Sabah

S.V.R.