Ethiopische premier Abiy Ahmed en AKP-leider Recep Tayyip Erdoğan

De vertaler van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag tijdens een bezoek aan Ankara een verklaring van de Ethiopische premier Abiy Ahmed overgeslagen waarin hij de stichter van Turkije Mustafa Kemal Atatürk prees, zo meldde de nieuwswebsite Diken.

Ahmed verwees naar Atatürk als een “grote hervormer en charismatische leider” tijdens een verklaring op een gezamenlijke persconferentie met Erdoğan.

Maar de vertaler zag de opmerkingen over het hoofd.

Erdoğan en Ahmed bespraken tijdens het bezoek de versterking van de bilaterale banden en de regionale en internationale ontwikkelingen, aldus het Turkse presidentsbureau.

“Het is vrij om de terroristische organisatie Taliban te prijzen, maar het is verboden om Atatürk te prijzen,” zei Tuncay Özkan, een parlementslid voor de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP), op Twitter.

Atatürk wilde van Turkije een moderne staat maken, gebaseerd op westerse ideeën, na de onafhankelijkheidsoorlog van het land tegen de bezettingsmacht in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Erdoğan zegt dat hij de erfenis van Atatürk respecteert, maar zijn islamistisch georiënteerde binnenlandse beleid en zijn ambities voor Turkije zijn vaak in strijd geweest met die principes.

Bron: Hürriyet