UTRECHT – Het Turks Platform Utrecht organiseert op zaterdag 16 april een thema-avond over radicalisering. Volgens voorzitter Omer Soner is het belangrijk dat het onderwerp besproken wordt. En daarbij is iedereen welkom.

Wat is het Turks Platform Utrecht precies?

,,Bij het platform zijn ongeveer elf organisaties uit Utrecht betrokken waarbij de Turkse gemeenschap in Utrecht nadrukkelijk betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan een aantal moskeeën, stichtingen en voetbalclubs. De Turkse gemeenschap in Utrecht telt ongeveer 14.000 mensen en met het platform hopen we hun belangen zo goed mogelijk te behartigen.”

OMER SONER: ‘WE MOETEN OVER DIT BELANGRIJKE ONDERWERP IN GESPREK BLIJVEN.’

Jullie organiseren een avond om te praten over radicalisering.

,,Dat klopt. De recente aanslagen in Brussel hebben ook de Turkse Utrechters geschokt. Het raakt ons allemaal. We kunnen dan ook niet stilzitten en moeten over dit belangrijke onderwerp met elkaar in gesprek blijven. Ook om te voorkomen dat er Utrechters naar jihadistisch gebied vertrekken.”

Hoe kan voorkomen worden dat jonge Utrechters radicaliseren en zich aansluiten bij IS?

,,Dat is een moeilijke vraag, maar wat meespeelt is dat jongeren weer iets te doen moeten hebben. Vroeger waren de buurthuizen open en konden ze tafelvoetballen. Er was wat meer sociale controle dan er nu is. Tegenwoordig kan iemand in drie weken radicaliseren en vertrekken zonder dat iemand het doorheeft.”

Wie komen er tijdens de thema-avond?

,,Onder meer historicus Maarten van Rossem, het Turkse Kamerlid Tunahan Kuzu, wethouder Kees Diepeveen en burgemeester Jan van Zanen. Met de gemeente Utrecht hebben we goede contacten en zijn we steeds in gesprek.”