SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij

Een online advertentie van DENK, waarin de partij stelt vijanden van de islam een halt toe te roepen en racisme te willen bestrijden, is in een online Turkse krant geplaatst. 

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij hoopt dat DENK afstand neemt van deze advertentie, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de advertentie is een foto van Tunahan Kuzu te zien, met de tekst: “Wilt u vijanden van de islam een halt toeroepen? Stem dan Denk.”

Schrijfster Lale Gül die de laatste tijd vaak in slachtofferrol kruipt zegt op Twitter dat ze inmiddels wel gewend is dat Turkse media haar viseert, maar haalt uit naar de partij.

“Als je de samenloop ziet met de advertentie, die tekst daar nog bij en dat verhaal, zou het goed en geraden zijn voor DENK om hier stevig afstand van te nemen”, reageert Van der Staaij.

“Om te zeggen: iedereen mag vinden wat hij of zij vindt, en we gaan niemand agressief bejegenen om zijn of haar opvatting.”

Niets persoonlijk

Kuzu reageerde woensdag via Twitter op Gül. Hij schrijft in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven.

De advertentie verschijnt ook bij nieuws over de storm in Nederland, zegt hij. “Dus wees gerust, niets persoonlijks.”

In haar onlangs verschenen debuutroman ‘Ik ga leven‘ schrijft de 23-jarige Gül kritisch over islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

SGP-leider Van der Staaij, die de islam eerder in Nieuwsuur een “valse godsdienst” noemde, vindt dat iedereen zich vrij moet kunnen uitspreken zonder dat dit tot bedreigingen leidt.

Hij noemt Lale Gül “dapper”. Dat de vrijheid van meningsuiting in onze grondwet geschreven staat, betekent dat we deze moeten waarmaken, benadrukt hij.

Bron: Nederlandse media