De Duitse omroep ZDF heeft maandag een fragment uit een satirische show van internet gehaald, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te grof zou worden aangepakt. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel bemoeide zich er mee.

In de wekelijkse satirische talkshow ‘Neo Magazin Royal’ sprak cabaretier Jan Böhmermann een gedicht over Erdogan uit, waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakt voor een ‘geitenneuker’ en een liefhebber van kinderporno. De video is in het Turks ondertiteld.

De uitzending was afgelopen donderdag gewoon te zien op ZDF neo, maar in de herhalingen en op de website is het gedicht over Erdogan uit de uitzending gehaald. ‘Er zijn grenzen aan ironie en satire, die in dit geval zijn overschreden,’ zei de programmadirecteur van ZDF.

‘Opzettelijk kwetsend’
Politicus Harald Petzold van de partij Die Linke zegt tegen de Duitse krant Die Welt dat ZDF aan ‘censuur’ doet door te denken aan ‘de eisen van een dictator’. Politici van andere partijen zijn van mening dat de video dermate kwetsend is, dat verwijdering ervan te verdedigen valt.

Volgens een regeringswoordvoerder vindt zelfs bondskanselier Merkel dat de satirische show te ver is gegaan door een ‘opzettelijk kwetsende tekst’ voor te lezen. Ze belde zondagavond met de Turkse premier Ahmet Davutoglu om te benadrukken dat het fragment is verwijderd. Toch zou ze hem ook hebben verteld dat persvrijheid een belangrijke waarde is in Duitsland.