Fetullahs in Turkije haasten zich om hun naam te veranderen

Fetullah of Fethullah was lange tijd een populaire voornaam in Turkije. De voorbije jaren wordt hij echter geassocieerd met één van de meest beruchte terroristen.

Vorige week was er bij de burgerlijke stand een toeloop van mensen die hun naam, Fetullah, nog wilden veranderen. De regering had immers een ultimatum gesteld: vanaf nu is de naam Fetullah verboden en moeten mensen verplicht hun naam veranderen, anders kunnen ze voor de rechter gedaagd worden.

Fethullah Gülen

De naam is zeker niet zo vreemd als Ördek (eend in het Turks) of Perişan (ellendeling in het Turks). Fetullah was oorspronkelijk een religieuze naam en betekent ‘verovering van Allah’. Maar voor velen heeft hij een negatieve connotatie gekregen omdat het de naam is van Fetullah Gülen. Gülen staat aan het hoofd van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) en was betrokken bij een poging tot staatsgreep in 2016 waarbij 251 slachtoffers vielen.

Hij heeft een waslijst van misdaden op zijn palmares: zo worden twee andere pogingen tot staatsgreep aan hem toegeschreven en zou hij het brein zijn achter een reeks schijnprocessen.

Van, Turkije

In de oostelijke stad Van waren de meeste mensen die hun voornaam lieten veranderen Fetullahs. Van ligt zo’n 450 kilometer van Erzurum, Gülens geboortestad, vandaan.

Volgens de gouverneur hebben 1534 mensen hun voornaam laten veranderen. 1888 lieten hun familienaam veranderen, onder meer Top (bal), Azgın (geil) of şarlatan (charlatan), maar de meesten heetten Fetullah.

“Het heeft iets te maken met de verraderlijke poging tot staatsgreep. Dat zorgt voor behoorlijk wat woede bij de bevolking. Zo reageren mensen nu eenmaal als ze dezelfde naam dragen als een slecht persoon,” zegt gouverneur Mehmet Emin Bilmez in een interview met het persagentschap İhlas.

Bron: Sabah

S.V.R.