Japanse officier die meer dan 1.000 Turken redde, krijgt straatnaam in Istanboel

Luitenant-kolonel Yukichi Tsumura was commandant van het Japanse schip Heimei Maru. Tijdens de eerste wereldoorlog bracht de Heimei Maru 1.012 Turkse soldaten, die eerder door de Russen gevangen waren genomen, terug naar Istanbul.

Het schip werd in de Egeïsche zee door de Grieken tegengehouden, maar Tsumura weigerde zijn Turkse passagiers aan Griekenland over te dragen.

Luitenant-kolonel Yukichi Tsumura

Daarom krijgt een laan in het district Beykoz, in het Aziatische deel van Istanboel, nu zijn naam.

De heldhaftige daad van Tsumura werd belicht in de documentaire “Vatana Giderken: Heimei Maru,” (Ga naar het thuisfront, Heimei Maru). De film werd geregisseerd door Hayriye Savasçioglu.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de eerste wereldoorlog namen de Russen meer dan 65.000 Ottomaanse soldaten krijgsgevangen aan het front in de Kaukasus. Sommige van hen kwamen terecht in kampen in Vladivostok, de meest Oostelijke Russische havenstad. Japan stond toen aan de geallieerde zijde.

Vladivostok

In april 1918 nam het Japanse leger Vladivostok in, wat gemakkelijker werd gemaakt door de onrust die ontstaan was na de Russische revolutie. Daardoor kwamen de Ottomaanse krijgsgevangenen onder de bevoegdheid van de Japanners.

Na de oorlog werden inspanningen geleverd om de Ottomanen naar huis te brengen. Dat gebeurde in 1921, toen de Japanners de gevangenen naar Istanbul brachten.

Daarvoor betaalde Ankara 48.000 pond aan Japan, en de Japanse autoriteiten gaven Tsumura de opdracht de Ottomanen met de Heimei Maru naar huis te brengen. Toen ze op 23 februari 1921 vertrokken, hadden sommige van de gevangenen al een gezin gesticht.

Reizen naar Istanbul

De Heimei Maru zou via het Suezkanaal en de Middellandse Zee naar Istanbul reizen, maar op 5 april werd ze bij het Griekse eiland Lesbos door een Grieks oorlogsschip tegengehouden.

De Grieken eisten de overdracht van de Ottomanen, maar Tsumura weigerde dat. De tocht naar Istanbul liep verder ook niet vlekkeloos.

Het schip moest uitwijken naar Asinara, een eiland tussen Sardinië en Corsica. Daar werden sommige Ottomanen ziek en stierven. Uiteindelijk kon de veerboot ümit (Hoop) de Ottomanen op 19 juni 1922 oppikken en hen naar Istanbul brengen.

Asinara

Sadullah Kabahasanoglu,lid van de gemeenteraad van Istanboel, deed op 1 juli 2019 het voorstel aan de districtsraad van Beykoz. “De Japanse commandant toonde veel moed door onze soldaten niet aan de Grieken over te dragen. Daarom zou ik willen voorstellen om een straat in ons district naar luitenant-kolonel Tsumura te vernoemen”, aldus zijn officiële aanvraag. De districtsraad van Beykoz keurde zijn voorstel goed.

K.L.

Bron: Hürriyet