Eerder deze maand liet de Turkse vicepresident Fuat Oktay weten dat Turkije en Turks-Cyprus een impasse op het al decennia verdeelde eiland Cyprus niet zullen accepteren. Hij sprak op een vergadering over de juridische, economische en politieke gevolgen van het heropenen van het spookstadje Varosha (Marash).

Dit stadje in de Turks-Cypriotische regio Gazimagusa is al tientallen jaren verlaten. Volgens Oktay tonen de inspanningen om het stadje nieuw leven in te blazen aan dat de Turks-Cyprioten het status-quo niet accepteren, en heeft Turkije de bedoeling om ervoor te zorgen dat de Turks-Cyprioten dezelfde rechten en politieke macht krijgen als de Grieks-Cyprioten.

“Varosha (Maraş) behoort de Turk-Cyprioten toe, en alle Turks-Cypriotische pogingen om de welvaart en de economie in het gebied te stimuleren zijn legitiem”, aldus Oktay.

Hij kondigde vorig jaar aan dat Varosha (Maraş) heropend zou worden als alle eigendommen in het stadje teruggegeven waren aan de rechtmatige eigenaren. Dit zou gebeuren via historische documenten. Op dit moment is het alleen maar toegestaan aan Turks-Cypriotisch veiligheidspersoneel en Turkse soldaten in Turks-Cyprus om het spookstadje te betreden.

De burgers trokken weg uit Varosha als gevolg van resolutie 550 van de VN Veiligheidsraad van 1984. Op 18 juni kondigden Turks-Cypriotische autoriteiten aan een inventaris te maken van wat er in het stadje nog aanwezig is. Volgens Oktay bewijst archiefonderzoek gesteund door Turkije dat veel land in Varosha toebehoort aan Turkse stichtingen.

Ondertussen bekritiseerde de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci het plan voor Varosha. Hij vindt wel dat Varosha heropend moet worden, maar wil dat dit gebeurt in overeenstemming met het internationale recht. “Het moet mogelijk zijn om het stadje te heropenen op een manier die bijdraagt aan een oplossing voor Cyprus, maar zonder daarbij een conflict met de Verenigde Naties op te lopen. Anders zou de beslissing, die vlak voor nieuwe verkiezingen genomen is, slecht getimed zijn. Ook is het duidelijk dat een heropening niet het beoogde resultaat zal hebben”, aldus Akinci.

In 1974 moest Turkije als garanderende mogendheid optreden op Cyprus toen er een staatsgreep gepleegd werd met het doel om Cyprus bij Griekenland aan te sluiten. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus opgericht. In resolutie 550 van 1984 achtte de VN Veiligheidsraad het ontoelaatbaar dat andere mensen in Varosha gingen wonen, buiten de originele inwoners.

Varosha

K.L.

(Bron: Hürriyet)

Varosha zal weer toeristische trekpleister worden