De Turks-Cypriotische regering versnelt de werkzaamheden om van Varosha, dat al 45 jaar verlaten en onbewoond is, een belangrijke toeristische bestemming te maken.

“Noord-Cyprus zal na de opening van Varosha volledig worden getransformeerd”, aldus de Turks-Cypriotische premier Ersin Tatar.

“Een inventarisatie van Varosha is nog steeds aan de gang. Een aantal mensen heeft onroerend goed in de stad. De inventarisatiewerkzaamheden zullen over zes maanden worden afgerond”, vertelde Tatar.

Hij merkte op dat de Commissie voor Onroerend Goed, waarin rechters uit Europese landen zitting hebben, in Noord-Cyprus zal kijken naar eigendomsclaims in Varosha zodra de stad heropend is.

“Aanvragen worden beoordeeld op basis van criteria voor compensatie, uitwisseling en herstel,” zei hij. “Deze stap moet na 45 jaar worden genomen.”

“Mensen zullen ofwel terugkeren naar hun eigendommen of ze verkopen. We horen dat sommige mensen die in Londen wonen al een aantal van die eigendommen verkopen. Als een Griek een hotel in Varosha wil uitbaten, is hij welkom, mits hij bewijst dat hij eigenaar is van het onroerend goed”, aldus Tatar.

Hij zei dat het juweel van Varosha het strand is.

“Het is uniek, niet enkel in het oostelijke Middellandse Zeegebied, maar in de wereld. Een hotel van de koninklijke familie van het Verenigd Koninkrijk beslaat bijna een vierde van het hele strand. Het is zeer waardevol. Geloof me, sommige mensen zullen het willen kopen,” zei Tatar.

Hij merkte op dat de toeristische sector een van de belangrijkste industrieën is die de economie van Noord-Cyprus ondersteunt. De andere industrie is die van de onderwijsdiensten.

“Toeristische activiteiten genereren 1 miljard dollar aan inkomsten, terwijl het onderwijs nog eens 1 miljard dollar oplevert. Onze zich snel ontwikkelende woningsector verkoopt onroerend goed aan Russen en mensen uit Dubai. We hebben ook een IT-industrie in ontwikkeling,” voegde Tatar eraan toe.

Varosha, een voormalige voorstad van Famagusta, werd verlaten en uitgeroepen tot bufferzone tussen de gemeenschappen van het eiland nadat het Turkse leger als garanderende macht had ingegrepen na een door Griekenland geïnspireerde poging tot een staatsgreep in 1974.

Voor de opsplitsing van Cyprus 45 jaar geleden was Varosha een populaire bestemming voor Hollywoodsterren en rijke toeristen.

In juni kondigde de Turks-Cypriotische regering aan dat ze besloten had Varosha te heropenen.

Voor de sluiting in het kader van een uitspraak van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waren er meer dan 100 hotels in Varosha met een accommodatiecapaciteit van 10.000. De Turks-Cypriotische regering heeft in juni aangekondigd dat zij besloten heeft om Varosha te heropenen. De sluiting kwam op een moment dat honderden nieuwe bouwprojecten in uitvoering waren. De stad huisvestte ook een rijke bibliotheek die boeken in het Turks, Grieks en Engels aanbood.

Hurriyet

T.A.