www.google.com

De eigenaars van een afbrokkelend 550 jaar oud Ottomaans badhuis, in het hart van het historische Sultan Ahmet district, verkopen het gebouw met een vraagprijs van 3.12 miljoen euro. Het badhuis, Ishak Paşa Hamam – vijf minuten wandelen van de Hagia Sophia – en de Blauwe moskee in de wijk Cankurtaran (Fatih district) – raakte in verval omdat het al bijna 100 jaar niet meer gebruikt wordt.

www.google.com

Het badhuis werd gebouwd onder het bewind van sultan Mehmed II die Istanbul in 1453 veroverde.

De muren van het badhuis storten bijna in, maar toch heeft het gebouw nog enkele schatten zoals een authentieke waterkruik en een göbek taşı, het centrale marmeren tablet, overblijfselen van de vroegste Ottomaanse aanwezigheid in Istanbul. Het gebouw heeft een koepel, een decoratieve (muqarnas), diepliggende ramen en glazen lampen, die de klassieke Ottomaanse architectuur kenmerken. Luchtbeelden van de historische site tonen dat het gebouw overwoekerd is geraakt door bomen en onkruid. In het badhuis zelf ligt het vol afval.

Handelaars in de buurt merken op dat schattenzoekers het gebouw vaak binnendringen op zoek naar goud.

Volgens Sinan Yıldırım die werkt als salesconsulent voor historische badhuizen, hebben de eigenaars ook het lokale directoraat voor erfgoed gevraagd het pand te kopen. Yıldırım zegt dat de familie wil verkopen maar het badhuis het liefst gerestaureerd wil zien, zodat het weer gebruikt kan worden. “Ze zeggen dat een investeerder, of de staat, beter voor het badhuis kan zorgen dan de familie”, aldus Yıldırım. Hij merkt op dat voorbijgangers de koop bekritiseren, omdat ze zich afvragen hoe iemand (onze geschiedenis kan verkopen). Hij benadrukte wel de wens van de eigenaars dat mogelijke investeerders het gebouw niet zouden afbreken. Yıldırım zegt ook dat de site na restauratie alleen als onderneming kan gebruikt worden.

Badhuizen zijn al eeuwen integraal onderdeel van de Turkse cultuur en het dagelijkse leven, vandaar de buitenlandse bijnaam (Turks bad). Niet alleen waren badhuizen historisch een plek om te baden en te ontspannen, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten en contacten te leggen. Tegenwoordig gaan minder Turken naar een badhuis omdat het nu de norm is thuis te baden en moderne kuuroorden populairder worden als ontspanningsplaats.

De twee meest bekende badhuizen die nog in gebruik zijn bevinden zich in Istanbul en de voormalige Ottomaanse hoofdstad Bursa.

K.L.