Een lokale verkoper heeft op 30 juli in het Siverek-district van de zuidoostelijke provincie Sanliurfa een standbeeld van Atatürk gevandaliseerd. Hij zei dat “voor aanbidding van afgoden geen plaats is binnen de islam”. Dat meldt persbureau Doğan News.

De marskramer, geïdentificeerd als Mehmet Malbora, klom ‘s middags op het voetstuk van het standbeeld op het Cumhuriyetplein in Siverek en begon het standbeeld te beschadigen met een houten sikkel. “Er bestaat geen afgodenverering in de islam. Zijn degenen die deze aanbidding verdedigen wel afstammelingen van de Profeet?”, schreeuwde hij naar verluidt.

Politie

Getuigen van het gebeuren stelden de politie op de hoogte van het incident en gendarmerie-eenheden uit de buurt kwamen om Malbora, die een tulbandachtig hoofddeksel droeg, weg te halen bij het standbeeld. De politie arriveerde vervolgens, hield Malbora aan en nam hem mee naar het politiebureau voor een verhoor.

De rechtbank vaardigde een arrestatiebevel uit tegen de man vanwege “het beschadigen van een sculptuur die Atatürk representeert”, waardoor hij tot vijf jaar gevangenisstraf tegemoet kan zien.

Hurriyet