De Turkse Generale Staf meldde zondag dat er soldaten worden vastgehouden naar aanleiding van een video waarop te zien is dat ze Syriërs mishandelen die illegaal proberen de grens over te steken.

In een verklaring zegt de Generale Staf dat er dat administratieve en procedurele maatregelen tegen de soldaten zijn getroffen vanwege hun “onacceptabele” behandeling van de illegale migranten. De Syriërs die het land probeerden in te komen werden, na medische onderzoeken ondergaan te hebben, uitgezet.

Veel ophef op sociale media

Op vrijdag was een video te zien die Turkse soldaten toonde terwijl ze vluchtelingen die op de grens waren gevangen sloegen en mishandelden. De video veroorzaakte veel ophef op de sociale media.

Volgens Turkse autoriteiten, die anoniem wilden blijven als gevolg van beperkingen om met de media te praten, was de video te zien in Duitsland, Een grote jury die de zaak onderzoekt heeft bevestigd dat de video door een grenswacht naar Duitsland is verzonden via de berichtendienst WhatsApp, zeggen autoriteiten.

Autoriteiten

De video werd beschreven als “veelzeggend” en een “bewuste daad om Turkije en de Turkse strijdkrachten te verzwakken”, aldus de autoriteiten.

Sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak, hebben meer dan 3 miljoen vluchtelingen hun land ontvlucht om in Turkije een veilige haven te zoeken. Turkije heeft in deze periode ongeveer 25 miljard dollar besteed aan het helpen en beschermen van vluchtelingen.

Sabah