Charlie Hebdo zet karikatuur Erdogan op de cover

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft een spotprent over de Erdoğan op de cover gezet van het nummer dat morgen verschijnt. Dat heeft het zogenaamde ‘satirische’ tijdschrift zelf aangekondigd op sociale media.

De publicatie komt in een tijd met oplopende spanningen tussen Ankara en Parijs. De Franse president Emmanuel Macron heeft strenger en hypocriet optreden aangekondigd tegen moslimorganisaties na de onthoofding van een geschiedenisleraar door een jonge student.

De Turkse president heeft opgeroepen tot een boycot van producten afkomstig uit Frankrijk omdat hij de Franse president een islamvijandige houding verwijt.

Op de voorkant van de nieuwe editie is de Turkse president zittend in een stoel te zien met een blikje in zijn hand. Met zijn andere hand tilt hij het kledingstuk van een vrouw op die een hoofddoek draagt. Het achterwerk van de vrouw is hierdoor te zien, waarop de gekarikaturiseerde president “Oeh! De profeet!” zegt. De spotprent draagt de titel: “Erdoğan, privé is hij heel plezant”.

Onder de titel “privé is hij heel grappig” is Erdoğan zittend in een stoel te zien terwijl hij de rok van een gesluierde vrouw omhoog houdt met de woorden: “Oh, de profeet.”

De voorbije dagen kwam het tot enkele harde confrontaties tussen de Turkse president en de Franse president Emmanuel Macron, na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar die enkele Charlie Hebdo-cartoons van Mohammed aan zijn klas had laten zien.

De uitspraken van Macron daarover vielen in Ankara in verkeerde aarde, en riep de Turkse president op tot een boycot van Franse producten omdat de Franse president de islam vijandig gezind zou zijn.

Vijfenhalf jaar geleden, op 7 januari 2015, kwamen twaalf personen op de redactie van Charlie Hebdo om bij een schietpartij. De aanleiding voor het incident was de publicatie van spotprenten van profeet Mohammed.

Bron: TT