Premier Rutte veroordeelt aangifte tegen Wilders

Premier Mark Rutte vindt het “onacceptabel” dat Erdoğan aangifte heeft gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. “Wij zullen dit op alle niveaus bij de Turken onder de aandacht brengen.”

De Nederlandse eerste minister Mark Rutte (VVD) maakte dinsdag van de camera’s van Nederlandse nieuwszenders gebruik om Erdogan aan te spreken over die klacht.

“Ik heb een boodschap voor Recep Tayyip Erdoğan en die boodschap is heel simpel. In dit land beschouwen we vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen cartoons bij. Ook cartoons van politici.”

video

De Nederlandse premier zei vandaag dat hij Turkije ‘op alle diplomatieke niveaus’ op de aangifte zal aanspreken. Hij zei daarnaast pal te willen staan voor de verworvenheden in Nederland.

“In een vrij democratisch land hoort spot en spotprenten, en alle vormen van kritiek die op een normale manier in het debat worden besproken.”

Rutte vindt de uitspraken van Erdoğan over zijn Franse tegenhanger Macron onacceptabel. De Turkse president, die ontstemd was over de scherpe uitlatingen van Macron over de islam, vroeg zich zaterdag hardop af of de Franse president wel goed bij zijn hoofd was en raadde hem aan langs de psychiater te gaan.

“Ik heb een heel simpele boodschap voor president Erdogan”, reageert Rutte. “In Nederland beschouwen we vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed.”

“Een aangifte tegen een Nederlands politicus, wat mogelijk zelfs kan leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting, is niet acceptabel”, stelt hij. De Nederlandse premier verwacht niet dat Wilders zich door de aangifte laat intimideren, maar is bang dat anderen dat misschien wel zullen zijn.

Rutte verzekert dat zijn boodschap “op alle niveaus” bij de Turkse autoriteiten onder de aandacht zal worden gebracht. Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de aangifte tegen Wilders “totaal ongepast”.

De Turkse ambassadeur in Nederland heeft dat ook te horen gekregen, aldus de bewindsman. “Het onderstreept hoe serieus we deze zaak nemen.”

Bron: TT