Assad zweert "Hatay terug te krijgen" van Turkije in schokkend rapport

Hoewel er 82 jaar zijn verstreken sinds Hatay deel uitmaakte van Turks grondgebied, heeft het Assad-regime zijn aanspraken op de zuidelijke provincie, die ooit deel uitmaakte van het Franse Mandaat, nog niet herroepen.

In een recent document dat werd gepubliceerd door de Volksvergadering van Syrië, maakte de Syrische president Bashar Assad zijn bedoelingen duidelijk toen hij opnieuw zijn zinnen zette op de grensprovincie, met het bulletin dat beweert dat Hatay Syrisch grondgebied is, volgens verschillende Turkse nieuwszenders.

In het document staat dat Syrië “alles zal doen wat in zijn macht ligt om Hatay terug te krijgen, en te voorkomen dat het in handen van Turkije blijft”, waarbij wordt beweerd dat het Franse mandaat in die periode Hatay aanbood als steekpenning om een alliantie te vormen met Turkije tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hatay, of Liwa Iskanderoun in het Arabisch, kwam in 1939 na een referendum op Turks grondgebied, maar Syrië neemt de provincie nog steeds op in zijn officiële kaarten.

Turkije heeft donderdag de uitspraken van het Syrische parlement veroordeeld waarin wordt opgeroepen om de zuidelijke provincie Hatay “in te nemen”.

In een schriftelijke verklaring omschreef het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het parlement als “zonder democratische legitimiteit” en “op geen enkele wijze het Syrische volk vertegenwoordigend”, terwijl het zijn woorden die gericht zijn tegen de territoriale integriteit van Turkije afwees.

“Dit soort uitspraken zijn de zoveelste uiting van het delirium van een regime dat zijn eigen volk al jaren onderdrukt, verantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden onschuldigen en miljoenen uit hun huizen heeft verdreven.”

Jarenlang heeft het Assad-regime de behoeften en de veiligheid van het Syrische volk genegeerd, en alleen maar gestreefd naar verdere gebiedswinst en het verpletteren van de oppositie.

Met dit doel bombardeert het regime al jaren civiele voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en woonwijken, waardoor bijna de helft van de bevolking van het land ontheemd is geraakt.

Het ministerie herhaalde dat Turkije zal reageren op alle bedreigingen van zijn nationale belangen en op alle bedreigingen van zijn grondgebied.

Bron: Sabah