De nieuwe minister van Financiën van Turkije, Nureddin Nebati, staat bekend om zijn nauwe banden met de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan, Berat Albayrak, die vorig jaar op dramatische wijze uit die functie is gestapt.

Nebati heeft geen economische opleiding genoten, schreef zijn doctoraalscriptie over AKP-organisaties en ontvangt maandelijks meer dan 65.000 Turkse lira met zijn gecombineerde publieke en privé-salaris.

Terwijl de Turkse economie blijft kwakkelen, heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 2 december de minister van Financiën en Financiën, Lütfi Elvan, ontslagen en vervangen door Nureddin Nebati, een trouwe aanhanger van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De belangrijkste oppositiepartij heeft onthuld dat de nieuwe minister, ondanks zijn totale gebrek aan economische opleiding, maandelijks meer dan 65.000 Turkse lire ontvangt met zijn gecombineerde publieke en particuliere salaris.

De Turkse economie is de afgelopen weken volledig ineengestort doordat Erdoğan en de AKP een ongefundeerd beleid van “lage rentetarieven” hebben gevoerd.

De lira bereikte op 30 december een historisch hoogtepunt van 14,0 ten opzichte van de dollar en de inflatie rijst de pan uit. De president houdt vol dat lage rentetarieven op de lange termijn zullen leiden tot lagere rentetarieven, maar dit is niet gebaseerd op enige bekende economische theorie.

Onlangs ontslagen minister Elvan, zo werd gemeld, als een meer havikistische figuur verzette zich tegen dit beleid. Nebati, daarentegen, tweette deze week zijn volmondige steun voor Erdoğan’s “Oorlog van Economische Onafhankelijkheid”, zelfs toen de FX-rente omhoog schoot. De nieuwe minister heeft geen economische opleiding genoten om deze steun te onderbouwen, maar werd in zijn functie benoemd in het kielzog van zijn steun.

Nebati zei op 2 december dat het land in het nieuwe economische model geen prioriteit zal geven aan hoge rentetarieven. Tijdens een overdrachtsceremonie zei Nebati ook dat het nieuwe economische management stappen zal ondernemen om te zorgen voor een voorspelbare markt en economie. Turkije streeft ernaar een overschot op de lopende rekening te boeken door de verwerkende industrie, de export en investeringen te ondersteunen, voegde hij eraan toe.

“Nu zijn we een nieuwe weg ingeslagen met de visie van een economisch onafhankelijk Turkije, waar onze president en onze natie al jaren van dromen. In dit proces zal onze belangrijkste prioriteit bij ons aantreden geen hoge rentetarieven zijn,” zei hij.

Berat Albayrak (rechts)

Nebati is een oud AKP-politicus die als onderminister van Financiën onder minister Elvan heeft gediend.

Hij staat bekend om zijn nauwe banden met de voormalige minister van Financiën en schoonzoon van president Erdoğan, Berat Albayrak, die vorig jaar op dramatische wijze uit die functie is gestapt. Foto’s van Nebati die onlangs in een restaurant at met Albayrak, terwijl Nebati nog voor Elvan werkte, gingen de voorbije dagen viraal.

Minister Nebati werd in 2011 voor het eerst verkozen als AKP-afgevaardigde in Istanbul en vervolgens als afgevaardigde in de zuidoostelijke Turkse provincie Urfa. Hij werkte ook als hoofd van financiële en administratieve zaken en vice-voorzitter van het AKP-hoofdkwartier.

Desondanks heeft hij geen formele economische opleiding: volgens de website van het ministerie van Financiën is hij afgestudeerd aan de Faculteit Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Istanbul met een graad in Bestuurskunde. Aan dezelfde universiteit voltooide hij vervolgens een master in internationale betrekkingen en aan de universiteit van Kocaeli een doctoraat in politieke wetenschappen en bestuurskunde.

Hij schreef zijn proefschrift over de AKP-organisaties onder de naam “Een vergelijkende analyse van de kijk van de AKP-organisaties op democratische waarden: Van nationale visie naar conservatieve democratie.”

Nebati is ook actief in de particuliere sector en heeft zitting in het bestuur van de Vereniging van Particuliere Industriëlen en Zakenlieden (MÜSİAD) en de Istanbulse Kamer van Koophandel (ITO).

Hij wordt ook betaald om in de raad van bestuur van Turk Telecom te zetelen, zoals afgevaardigde Deniz Yavuzyılmaz van de Republikeinse Volkspartij (CHP) van de oppositie op Twitter opmerkte, waardoor hij een werknemer is van zowel een privébedrijf als van de regering.

In totaal verdiende hij, toen hij werkzaam was als onderminister van Financiën, 32.000 lira per maand van Turk Telecom en 33.849 lira van het ministerie, in totaal 65.849 lira per maand. Ter vergelijking, het Turkse maandelijkse minimumloon bedraagt ongeveer 2.800 Turkse lira per maand na belastingen.

Na zijn vroege benoeming op 2 december plaatste minister Nebati een religieus getint bericht op Twitter, waarin hij God vroeg om “het gemakkelijk te maken”.

“Mijn Heer, maak het gemakkelijk, maak het niet moeilijk, mijn Heer geef ons goede resultaten,” schreef hij op Twitter.

“Geef ons de waarheid in ons werk, maak ons succesvol. Moge mijn Heer ons het vermogen geven om de taken van het ministerie van Financiën goed uit te voeren en het vertrouwen waardig te zijn dat [de president] in ons heeft getoond.”

Bron: Turkse media