Turks bureau voor de statistiek weigert leider Kılıçdaroğlu van de grootste oppositiepartij CHP

Het Turkse bureau voor de statistiek TÜİK heeft de leider van de belangrijkste oppositiepartij CHP, Kılıçdaroğlu, de toegang tot het gebouw ontzegd.

Kılıçdaroğlu trok de geloofwaardigheid van de inflatiegegevens in twijfel aangezien het instituut voor november slechts een inflatie van 3,51% aankondigde ondanks de depreciatie van de lira met meer dan 30% in diezelfde maand.

Het Turkse staatsbureau voor de statistiek (TÜİK) heeft de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, de toegang tot het gebouw ontzegd.

Het instituut zei dat Kılıçdaroğlu geen afspraak heeft.

Kılıçdaroğlu had eerder op Twitter laten weten dat hij om een afspraak van TÜİK had gevraagd en dat zijn verzoek was afgewezen.

“Ik heb gevraagd om een afspraak van TÜİK, maar die hebben ze niet gegeven. Ik kom [naar het pand van TÜİK] om 11 uur. Ter informatie,” had Kılıçdaroğlu geschreven.

De beveiligers van TÜİK (het Turkse bureau voor de Statistiek) zouden de deur van de instelling op slot hebben gedaan en Kılıçdaroğlu hebben verteld dat niemand zonder afspraak zou worden binnengelaten.

Bij de ingang van de instelling hield Kılıçdaroğlu een persbijeenkomst waarin hij zei dat niemand de door TÜİK bekendgemaakte gegevens meer vertrouwt.

“Deze plaats kondigt de inflatiecijfers aan, maar niemand vertrouwt ze. Een groep academici analyseert ook de gegevens over de inflatie. Deze plaats berekent het als 3,51 [procent], maar zij berekenen het als 9,51 [procent],” zei hij.

“TÜİK is niet langer een staatsinstelling, maar is veranderd in een instelling van het [presidentiële] paleis. Ambtenaren die hier werken moeten niet vergeten dat ze allemaal onderworpen zijn aan de wetten van ambtenaren,” zei Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu’s opmerkingen kwamen kort nadat TÜİK aankondigde dat de consumentenprijsindex een stijging van 3,51% op een maandbasis zag in november.

De producentenprijsindex steeg met 9,99% ten opzichte van de voorgaande maand, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van 54,62%, aldus TÜİK.

De inflatie op jaarbasis in Turkije is in november meer dan verwacht gestegen tot het hoogste niveau in drie jaar van 21,31%, waardoor de risico’s van de recente agressieve renteverlagingen die tot een historische daling van de lira hebben geleid, nog meer aan het licht zijn gekomen.

Verschillende economen en analisten hebben de geloofwaardigheid van de inflatiecijfers in twijfel getrokken en uit opiniepeilingen blijkt dat Turken denken dat de inflatie hoger is gezien de pieken in de kosten van basisgoederen zoals voedsel en energie.

Bron: Turkse media