Veel Syrisch-Koerdische families zijn naar Turkije gevlucht als gevolg van de burgeroorlog in hun land. Vandaag bidden ze voor een overwinning van Turkije in de noordwestelijke Afrin-regio van Syrië.

Een deel van de Syriërs die de oorlog ontvluchtten en sindsdien veilig verblijven in Turkije, woont in de Zafertepe wijk van het Konak district in de provincie Izmir.

“Vroeger woonden we in Afrin. Twee jaar geleden vluchtten we naar Turkije omdat onze zoon werd gedwongen om zich aan te sluiten bij terreurorganisaties PKK/PYD,” zei Huseyin.  Zijn familieleden bleven in Afrin. Helaas kan hij geen contact met hen opnemen. Hij droomt van vrede in Syrië en wil op een dag terugkeren.

Bedreiging en ontvoering

Turkije ging op 20 januari van start met militaire operatie “Olijftak” die het noorden van Syrië moet zuiveren van PKK/PYD en IS-terroristen.

De 39-jarige Zeynep D, een Syrische vluchteling die momenteel in Izmir verblijft, zei het volgende: “We verbleven een tijdje bij familieleden in Afrin. De PKK wou onze dochters afnemen. Toen we weigerden werden we bedreigd en vreesden we voor ons leven. Uiteindelijk vluchtte ik samen met mijn kinderen naar Turkije.” “Ik hoop dat Afrin terug vredig zal zijn en dat alle terreurorganisaties voorgoed worden uitgeschakeld,” voegde ze toe.

Leefbaar Syrië

Turkije heeft meermaals benadrukt dat de militaire operatie in het noorden van Syrië ‘het permanent uitschakelen van terreurdreigingen’ als doel heeft. De Turkse overheid is uit op veiligheid en stabiliteit in de grensregio en in het noorden van Syrië alsmede het beschermen van het Syrische volk tegen de onderdrukking en wreedheid van terroristen. Enkel op deze manier kunnen de Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije verblijven veilig terugkeren naar hun vaderland.

Internationaal Recht

De operatie wordt uitgevoerd in het kader van de – op internationaal recht gebaseerde – rechten van Turkije, besluiten van de VN-Veiligheidsraad, zelfverdedigingsrechten op grond van het VN-Handvest en met respect voor de territoriale integriteit van Syrië.

Nadat het Assad-regime de stad Afrin in 2012 overliet aan PYD/PKK-terroristen, is deze uitgegroeid tot een broednest en schuilplaats van terroristen.

Anadolu