De Amerikaanse troepen zullen zich niet terugtrekken uit Manbij, een strategisch belangrijke stad in het noorden van Syrië. Joseph Votel, commandant van het Centrale Commando van de Verenigde Staten, zei dit op 28 januari. Hij zei dat het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Manbij “niet iets is dat we overwegen”.

Opkomend conflict Turkije-VS?

Manbij is een sleutelpunt in Noord-Syrië. Het ligt noordoostelijk van Aleppo en ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Jarabulus aan de Syrisch-Turkse grens.

Op 20 januari lanceerde Turkije een grootschalige militaire operatie tegen de Volksbeschermingseenheden (YPG) in het noordwestelijke Syrische district Afrin. Turkije beloofde dat ze zullen uitbreiden tot het gebied rond Manbij, waar YPG-troepen zich bevinden samen met de Amerikaanse troepen. Dit betekent dat de Amerikaanse troepen het risico lopen om verwikkeld te geraken in de militaire opmars van Turkije in Noord-Syrië, indien Ankara haar beloftes nakomt.

Vredesgesprekken in Rusland

De bevestiging van de Amerikaanse vastbeslotenheid omtrent Manbij komt op het moment dat alle betrokken partijen samen zullen komen in vredesgesprekken. De vredesgesprekken worden georganiseerd door Rusland in het Zwarte Zeeresort Sochi.

Hurriyet