Superrijke Europeanen wachten op het heropenen van Turkse jachthavens. Ze hopen dat ze er snel kunnen aanmeren, omdat Turkije sneller dan andere Mediterrane landen lijkt te herstellen van de coronacrisis.

Begüm Doğulu is voorzitter van de Vereniging voor jachttoerisme en heeft zelf een jacht. Zij vertelde zondag aan de Turkse krant Sabah dat haar vereniging de laatste tijd veel reservaties heeft gekregen. De superrijken uit Europa hopen snel een plaatsje te bemachtigen in een Turkse jachthaven, om met hun gigantische luxejachten te kunnen aanmeren van zodra de Turkse grenzen opengaan. Doğulu hoopt dat dit half juni zal gebeuren. Dat zou kunnen betekenen dat buitenlandse jachten tot oktober in Turkije gaan blijven.

Mediterrane landen zoals Turkije en Griekenland worden steeds populairder bij welgestelde eigenaars van een jacht, vooral Russen. Volgens Doğulu komt dat doordat Turkije en Griekenland er beter in slagen dan Frankrijk, Spanje en Italië om de coronacrisis aan te pakken. Ze verwacht dat dit jaar 50% meer jachten naar Turkije zullen komen dan vorig jaar. Vorig jaar meerden 3.500 jachten met een buitenlandse vlag aan in Turkse havens. Daarvan kan 6% beschouwd worden als een superjacht. De welgestelde eigenaren, Europeanen, maar ook Russische oligarchen, spenderen volgens Doğulu gemiddeld 194 miljoen lira, 25 miljoen euro, in Turkije, even veel als 50.000 toeristen in hotels en resorts. Ze blijven meestal 3 maanden.

Volgens de sector stijgt ook de binnenlandse vraag naar een eigen jacht. Veel mensen vermijden door de coronacrisis een hotel of een cruiseschip. Baran Yıldırım is eigenaar van Vira Vira, een bedrijf dat boten verhuurt. Hij verwacht dat dit jaar de vraag naar privéboten met 40% zal stijgen. Met die boten worden dan zogenaamde blauwe cruises gemaakt, vaartochten langs te Turkse Mediterrane kust. Bovendien denkt hij dat het binnenlandse jachttoerisme vooral populairder zal worden als de beperkingen op internationale reizen nog langer van kracht blijven. “Mensen die normaal het liefst naar het buitenland gaan, zullen beseffen dat ze met een jacht ook mooie plekjes in eigen land kunnen bezoeken.”

K.L.

Bron: Sabah