Er is een felle discussie ontstaan over de gratis mondmaskers die de Turkse overheid uitdeelt. Volgens sommige mensen zijn ze van slechte kwaliteit. Ze zouden heel weinig bescherming bieden tegen het nieuwe coronavirus.

Turkse bedrijven hadden de toestemming gekregen om mondmaskers naar het buitenland uit te voeren, op voorwaarde dat ze ook mondmaskers doneerden voor de Turkse burgers. Bijvoorbeeld, per mondmasker van het type N95 dat wordt uitgevoerd, moet een Turkse burger gratis een zelfde type masker krijgen. In zo’n masker is het elastiek een cruciaal onderdeel. Dat zorgt ervoor dat het masker op zijn plaats blijft zitten en voldoende bescherming kan bieden.

Op sociale media verschenen reacties dat de maskers die gratis uitgedeeld worden, vaak niet voorzien zijn van een degelijk elastiek. Bovendien zouden de maskers te dun zijn om voldoende bescherming te bieden tegen het virus.

“Sinds de maatregel van de gratis maskers werd ingevoerd, zijn er al 250 miljoen verdeeld. Helaas blijken die maskers niet over een degelijk elastiek te beschikken. De mensen klagen daarover, maar wij kunnen er weinig aan doen. Ik denk dat de textielindustrie er onvoldoende op voorbereid was om die maskers te produceren”, aldus Nurten Saydan, het hoofd van de vereniging voor farmaceutische bedrijven (TEİS).

De maskers moeten perfect kunnen passen op het gezicht, en zonder degelijk elastiek is dat moeilijk. Dat zegt ook Sarp Üner, professor verbonden aan het departement Volksgezondheid en aan de faculteit geneeskunde van de Hacettepe-universiteit.

“Er mag geen opening zijn tussen het masker en het gezicht. Bedrijven moeten Turkse burgers maskers kunnen leveren die dezelfde kwaliteit hebben als de maskers die ze uitvoeren. Er moet dus ook een degelijk elastiek in de gratis maskers zitten, want zonder zo’n elastiek werkt een masker niet.”

Ook het ministerie van Volksgezondheid sluit zich hierbij aan. Het ministerie verspreidde een handleiding om thuis zelf mondmaskers te naaien. Daarin wordt ook geadviseerd een goed elastiek te gebruiken.

Toen de pandemie uitbrak, moest een bedrijf dat medisch materiaal aan het buitenland wilde leveren, toestemming krijgen van de overheid. Dat kon alleen maar als er evenveel medisch materiaal beschikbaar was om aan de eigen vraag te voldoen. Net als bij mondmaskers, moeten bedrijven ook evenveel schorten aan de Turkse overheid leveren als aan het buitenland. Het is ook mogelijk om 2 N95-mondmaskers te doneren bij de verkoop van 1 schort.

K.L.

(Bron: Hürriyet)