Op 25 juni vond er vandalisme plaats tegen een standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de moderne Turkse republiek.

Het standbeeld in kwestie staat voor de residentie van de Turkse ambassadeur, aan de rand van Sheridan Circle in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

“Ja, ik heb me schuldig gemaakt aan misdaden tegen de mensheid”, stond te lezen op een banner die aan het standbeeld gehangen was.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een man de banner ophangt, er dan een foto van neemt, en dan wegvlucht met de banner.

De ambassade deelde de beelden met lokale autoriteiten zodat die een onderzoek konden instellen, maar de bewuste foto werd ook gedeeld op de Facebook-pagina van een informatiecentrum rond Griekse genocide.

“We hebben ontdekt dat deze afbeelding geplaatst is door iemand met familie die in 1922 gesneuveld was in Smirna, het huidige İzmir. Dit is vreedzaam protest tegen een leider die verantwoordelijk was voor genocide”, stond er te lezen.

Gürsel Tekin, gemeenteraadslid in Istanboel namens de CHP, veroordeelde dit vandalisme. Hij bracht ook in herinnering dat Atatürk in de jaren 1930 door de toenmalige Griekse premier Eleftherios Venizelos genomineerd werd voor de Nobelprijs van de Vrede.

“Deze daad is bedoeld om haat en vijandigheid te zaaien tussen bevolkingsgroepen. Die haat wordt nog gevoed door onwetendheid”, aldus Tekin.

Het bronzen standbeeld werd in 2013 geplaatst.

K.L.

(Bron: Hürriyet)