Het Finse zuivelbedrijf Valio haalde de afbeelding van een man met een fez uit het logo van haar pakken Turkse yoghurt. Deze actie kadert in een wereldwijde campagne tegen stereotypen.

Een Twitteraar zei dat hij de afbeelding ongepast vond. Hij tweette later dat het niet zijn bedoeling was het beleid van Valio te veroordelen.

Hij wilde alleen aantonen “hoe belachelijk het is overdreven tolerant te zijn tegenover idioten.”

Toch ging het bedrijf in op het verzoek van de Twitteraar. De afbeelding werd verwijderd als onderdeel van de nieuwe marketingstrategie waarbij discriminatie niet gepromoot wordt.

Verschillende bedrijven uit Europa en de Verenigde Staten deden iets vergelijkbaars. Zij willen hun visuele identiteit veranderen als reactie op de moord op de zwarte man George Floyd door een blanke politieagent.

Het Finse bedrijf Brunberg verwijderde een afbeelding van twee kussende figuren die op Afrikanen leken, van haar pakken chocolade. Na de opkomst van de Black-Lives-Matter-beweging (BLM) kregen verschillende

Amerikaanse cosmeticabedrijven kritiek op hun producten die de huid witter maken. Op 27 juni maakte de Franse cosmeticagigant L’Oreal met een korte verklaring bekend alle verwijzingen naar (wit of lichtgekleurd) uit productnamen en beschrijvingen te gaan verwijderen.

Op 25 juni lieten de Indiase en Bengaalse afdelingen van Unilever weten dat zij hun product (Fair & Lovely) zullen hernoemen.

Het Brits-Nederlandse bedrijf haalde in India naar eigen zeggen 500 miljoen euro winst binnen met dit product. Het bedrijf wil alle huidskleuren promoten, en daarom zal het woord (fair) uit de naam gehaald worden.

Enkele Bollywoodsterren kregen veel kritiek omdat zij producten gebruikten die hun huid lichter maken. Onder hen is ook Priyanka Chopra, actrice en voormalige Miss World, die zich achter de BLM schaarde.

In Azië en het Midden-Oosten stopt farmagigant Johnson & Johnson met de verkoop van enkele producten die donkere plekken van de huid zouden verwijderen. Dat maakte het bedrijf vorige week bekend met een verklaring.

“De voorbije weken werd het duidelijk dat producten als Neutrogena en Clean & Clear worden voorgesteld met de indruk dat een witte huid beter is dan andere huidskleuren. Dit was nooit onze bedoeling. Elke gezonde huid is mooi.”

Ook het bedrijf Mars hoopt haar visuele identiteit te veranderen door het logo van haar merk Uncle Ben’s te veranderen. Nu stelt dat een stereotypische Afro-Amerikaanse man voor.

K.L.

(Bron: Sabah)