Na jaren van de radar te zijn verdwenen is de voortvluchtige Schiedamse drugsbaron Cetin G. (49) tijdens een omvangrijk onderzoek naar een internationaal drugsnetwerk in Turkije gearresteerd. G. werd in december 2016 door de Rotterdamse rechtbank tot twaalf jaar gevangenis veroordeeld voor drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie die opereerde in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel , Antwerpen, Ecuador, Peru en Colombia.

In Turkije is het voortvluchtige cocaïnekopstuk Cetin Gören opgepakt. Gören nam in december 2016 in Rotterdam de benen toen hij in afwachting was van het vonnis in een grote cocaïnezaak, waarin hij verdachte was. Dat melden verschillende nieuwswebsites in Nederland.

Cetin is volgens Turkse media gearresteerd in een onderzoek naar een grote internationale drugsbende. De groep zou duizenden kilo’s cannabis, morfine, heroïne en cocaïne hebben verhandeld.

Cetin Gören zou aan het hoofd van de groep staan. De Turkse autoriteiten spreken van de grootste antidrugsoperatie in de nationale geschiedenis: er vonden gelijktijdig invallen plaats in elf provincies. Bijna duizend agenten werden ingezet, net als 150 commando’s.

Turkse autoriteiten spreken van de grootste drugsoperatie in de geschiedenis. Diverse Turkse media melden de aanhouding van G. Zijn advocaat Cem Polat bevestigt de arrestatie.

Cetin G. werd in wat de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu ‘de grootste operatie in de geschiedenis van de republiek’ noemt met nog ruim zestig andere verdachten aangehouden.

De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met negen landen waaronder Nederland, België, Spanje, Italië, Chili, Ecuador en Brazilië. In Turkije werden in elf verschillende provincies invallen gedaan en arrestaties verricht.

“Hij zou in Istanbul zijn opgepakt en wordt nu overgebracht naar Ankara. Mijn cliënt wordt verdacht van drugssmokkel”, aldus Polat.

Turkse media melden tientallen aanhoudingen en invallen in diverse landen, waaronder ook Nederland. Justitie in Nederland kon dinsdagochtend nog geen commentaar geven.

Bij het vonnis van de rechtbank was Cetin G. al gevlucht en onvindbaar. De Schiedammer die in criminele kringen ‘de man van 500 miljoen’ werd genoemd, kon er vandoor gaan omdat zijn voorlopige hechtenis na dertien maanden was geschorst en hij het vonnis van de rechtbank in vrijheid mocht afwachten. Hij droeg een enkelband, maar knipte die door en nam de benen naar zijn thuisland Turkije. Daar waande hij zich, zeggen ingewijden, onaantastbaar. Hij liet zich er ‘Padisah’ noemen; Turks voor ‘sultan’.

Turkse media melden dat er een arrestatiebevel was voor 94 mensen uit het netwerk. Van hen zijn er 67 opgepakt. Daarnaast is op vele tientallen miljoenen Turkse lira beslag gelegd.

Volgens de politie in Turkije stond Cetin G. aan het hoofd van de criminele organisatie en werd hij door justitie in Brazilië en in Nederland op de internationale opsporingslijst gezet.

Justitie in Nederland wil niet alleen dat Cetin G. zijn straf gaat uitzitten. Op grond van in beslag genomen goederen en geldbedragen wordt geschat dat hij zo’n 1,8 miljoen euro verdiende met zijn criminele activiteiten.

Dat geld wil justitie van hem afpakken. In totaal smokkelde de bende, waarin Cetin G. een voorname rol speelde, 15.000 kilo cocaïne. Daarvan werd de straatwaarde destijds op bijna 500 miljoen euro geschat.

2012

In mei 2012 deed de recherche een inval in een penthouse in Rotterdam na een tip. Er lagen bijna 900.000 euro aan contanten en een vuurwapen in het pand. De man die er zich bevond, was Cetin.

Hij stond toen al vier jaar lang op de Interpol-lijst van voortvluchtige criminelen. De Schiedammer vluchtte eerder uit Brazilië toen hij op verlof mocht na het uitzitten van het grootste deel van zijn straf voor het smokkelen van xtc-pillen.

Tot grote ergernis van de rechercheurs van het team dat verantwoordelijk was voor de arrestatie van G., schorste de rechter al in augustus 2012 zijn voorlopige hechtenis.

2014 

De van witwassen en vuurwapenbezit verdachte Cetin kon vrolijk verder gaan met zijn activiteiten. In juni 2014 pakte de politie hem opnieuw op. G. werd toen ook verdacht van omvangrijke coketransporten, waaronder eentje van 8000 kilo, een record voor de lage landen.

Ziedend waren de rechercheurs van de Landelijke Eenheid, inclusief de baas van de Landelijke Recherche, toen in mei 2015 de rechter wederom besloot hem te laten gaan in afwachting van zijn berechting.

2016

De man werd in december 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de handel in cocaïne. G. mocht deze uitspraak in vrijheid afwachten, maar knipte zijn enkelband door en wist te ontsnappen.

De ontsnapping van Cetin was een pijnlijke kwestie, liet de politie destijds weten aan de NOS. Hij was na een lang onderzoek in 2014 opgepakt, in verband met enkele grote cocaïnetransporten.

Hij betaalde een half miljoen euro borg om het vonnis in vrijheid te mogen afwachten. Nadat justitie eind 2016 veertien jaar cel tegen hem had geëist, knipte G. zijn enkelband door en verdween hij. In Brazilië, waar hij ook voor drugs is veroordeeld, verdween G. al eens tijdens een verlof aan het einde van zijn celstraf.

Met de aanhouding van de drugsbaron Cetin zit een cocaïnekopstuk uit Nederland achter de tralies.

 

Bron: Telegraaf, Nu