Een 113 jaar oud historisch gebouw op het historische schiereiland van Istanbul, dat opvalt door zijn aparte architecturale structuur, is aangekocht door het stadsbestuur van Istanbul.

“De zevende heuvel van Istanbul behoort nu toe aan de inwoners van Istanbul. We hebben Bulgur Palais, dat zich op de zevende heuvel van het historische schiereiland bevindt en al jaren verlaten is, gekocht,” zei de burgemeester van Istanbul Ekrem İmamoğlu.

“Nu zullen we dit historische gebouw transformeren in een culturele ruimte die gebruikt zal worden door alle inwoners van Istanbul. Felicitaties aan onze stad,” voegde İmamoğlu eraan toe.

De prijs die werd gevraagd voor het historische gebouw, dat in de afgelopen maanden te koop werd aangeboden, werd aangekondigd als 30 miljoen Turkse Lira (3,6 miljoen dollar).

Het Bulgur Paleis werd gebouwd door Mehmet Habib Bey, die in 1908 als afgevaardigde van de noordwestelijke provincie Bolu werd gekozen als kandidaat van het Comité van Unie en Vooruitgang (İttihat ve Terraki Fırkası) na de proclamatie van de Tweede Constitutionele Monarchie in de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk.

Gemeente koopt historisch gebouw in Istanbul, belooft culturele ruimte te maken

Het Bulgur Palais, een groot herenhuis en tuin ontworpen door de Italiaanse Levantijnse architect Giulio Mongeri uit 1912, was een van de eerste residentiële gebouwen die werden gerealiseerd met een gedetailleerd decoratief schema en een grotere schaal geassocieerd met de openbare gebouwen van Istanbul in die tijd.

Mongeri werkte aan dit prachtige bakstenen paleis voor Mehmet Habib Bey, die een fortuin verdiende met de verkoop van bulgur (gekraakte tarwe), vandaar de naam.

Het gebouw, dat een fantastisch voorbeeld is van de Eerste Nationale Architectuurbeweging, valt op door zijn imposante enorme toren.

Na de proclamatie van de Republiek Turkije ging het eigendom van het gebouw in 1926 over op de Ottomaanse Bank wegens schulden van Mehmet Habip aan banken.

Het historische gebouw werd een tijdlang gebruikt als archiefgebouw van de Ottomaanse Bank, maar werd later overgedragen aan de Garanti Bank.

Het historische gebouw was jarenlang aan zijn lot overgelaten. Door de aard van de bouw in Istanbul in de afgelopen 30 jaar, degradeerde de architectuur van de omliggende gebieden rond het Bulgur Palais tot een punt waar een anonieme bouwtaal van een onopvallend karakter ging overheersen.

Het bestemmingsplan voor het 9,5 hectare grote renovatiegebied, dat het Bulgurpaleis en de omgeving daarvan binnen de grenzen van het historische schiereiland omvat, werd afgelopen januari goedgekeurd door de stemmen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) in de gemeenteraad van Istanbul.

Het directoraat Planning van de gemeente herinnerde aan een omstreden stadsvernieuwingsproject in de wijk Sulukule en zei dat een soortgelijk proces ook in het gebied rond het Bulgurpaleis had plaatsgevonden.

Verwacht wordt dat het gebouw na de restauratie dienst zal doen als cultureel centrum.

Bron: Hürriyet