De Turkse president en diens echtgenote op een AKP-meeting. (24 maart 2021)

De Hoge Raad voor Radio en Televisie van Turkije (RTÜK) heeft er bij TV-stations op aangedrongen geen beelden uit te zenden van de congressen van de regeringspartij, die onder vuur kwamen te liggen wegens het schenden van covid-maatregelen, aldus RTÜK-lid İlhan Taşçı.

Het verzoek, gedaan door RTÜK voorzitter Ebubekir Şahin, riep TV stations op om de drukke congresbijeenkomsten niet uit te zenden en in plaats daarvan beelden van lege straten te gebruiken, Cumhuriyet krant citeerde Taşçı, RTÜK bestuurslid verbonden aan de belangrijkste oppositiepartij, als zeggend.

De regeringspartij van Turkije, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), is onder vuur komen te liggen wegens het houden van drukbezochte politieke bijeenkomsten in de noordelijke regio van het land, waar het aantal besmettingen met COVID-19 tot de hoogste behoort.

De bijeenkomsten in maart in de provincies Rize, Trabzon, Giresun en Ordu aan de Zwarte Zee, waarvan sommige werden bijgewoond door president Recep Tayyip Erdoğan, werden bekritiseerd wegens de huidige coronapandemie.

Ongeveer een week na de bijeenkomsten was het aantal gevallen in het land gestegen tot 40.806, een verviervoudiging sinds het begin van de maand.

Erdogan schepte op over de grote opkomst voor de bijeenkomsten, maar werd bekritiseerd door critici wegens zijn dubbele moraal bij de toepassing van de coronamaatregelen.

“In een tijd waarin de hele natie offers brengt, is het belangrijk om gevoeligheid te tonen en lege straten en lanen uit te zenden in plaats van mensenmassa’s,” zei de waakhond.

İlhan Taşçı, een lid van de RTÜK van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP), bekritiseerde het verzoek van de waakhond en zei dat het neerkomt op “censuur”.

Ebubekir Şahin, de voorzitter van de RTÜK, verdedigde het communiqué door te zeggen dat het een “constructieve” aanmaning was.

“Het doel van deze herinnering is om inspanningen te ondersteunen om de lockdown te doorstaan. We zullen ons werk blijven doen,” schreef Şahin op Twitter.

Bron: Hürriyet