Foto: de Chileense minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Delgado aait een COVID-19-snuffelhond, genaamd Clifford, na een demonstratie voor de pers op de internationale luchthaven Arturo Merino Benítez in Santiago, Chili (maandag 21 december 2020). Clifford en de andere coronasnuffelhonden beginnen dinsdag te werken op de luchthaven.

Op de internationale luchthaven van Santiago in Chili worden honden ingezet om passagiers te besnuffelen om te zien of ze besmet zijn met COVID-19.

Een team van Golden Retrievers en Labradors is opgeleid om te gaan zitten als ze het virus ruiken en krijgen dan een beloning. De honden dragen groene ‘biodetector’-jasjes met een rood kruis erop.

Aan een gezondheidscheckpoint op de luchthaven moeten de passagiers met een soort verbandgaas over hun nek en polsen wrijven. Vervolgens wordt dat gaas in een glazen bokaal gestopt en naar de honden gebracht, die eraan snuffelen op zoek naar het virus.

Foto: een speurhond die opgeleid is om COVID-19 op te sporen op drukke plaatsen doet zijn werk op de internationale luchthaven van Santiago, Chili (21 december 2020)

Snuffelhonden zijn het meest gekend van het opsporen van drugs en explosieven, maar eerder werden ze ook al ingezet om malaria, kanker en de ziekte van Parkinson te detecteren.

Op twee luchthavens, in de Verenigde Arabische Emiraten en Finland, worden er nu al honden ingezet om stalen van passagiers te besnuffelen op zoek naar het nieuwe coronavirus.

Onlangs bleek uit een studie dat honden met 85% tot 100% accuraatheid besmette personen kunnen herkennen. Bovendien kunnen ze met 92% tot 99% accuraatheid een infectie uitsluiten.

Foto: een hondeninstructeur van de politie geeft samen met zijn COVID-19-snuffelhond een demonstratie voor de pers op de internationale luchthaven Arturo Merino Benítez in Santiago, Chili (maandag 21 december 2020). Dinsdag beginnen de coronasnuffelhonden te werken op de luchthaven, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De honden werden opgeleid door de Chileense Rijkswacht. Honden hebben meer dan 3 miljoen olfactorische receptoren, meer dan 50 keer meer dan de mens, legt inspecteur-generaal Esteban Díaz uit. Dus zijn ze bijzonder geschikt om mee te strijden tegen het coronavirus.

Het aantal besmettingen in Chili is, na een piek in juni, sterk gedaald. De laatste tijd gaat het echter opnieuw in stijgende lijn, met momenteel gemiddeld 2000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een telling van Reuters. Tot dusver telt Chili in totaal 589.189 bevestigde besmettingen en 16.217 overlijdens aan corona.

Bron: Sabah

S.V.R.