Hij rijdt op een rendierslee, maakt met behulp van elfen speelgoed op de Noordpool en brengt via schoorstenen cadeautjes naar kinderen.

De Kerstman is elk jaar in de hele wereld een onmisbaar onderdeel van Kerstmis. Maar er is weinig bekend over het feit dat hij een inwoner was van wat nu Antalya is, een toeristische hotspot aan de mediterrane kust van Turkije.

Christenen wereldwijd zullen op 25 december Kerstmis vieren en hiermee een jaar afsluiten dat gekenmerkt is door een ongekende wereldwijde pandemie die huizen, gezinnen, landen en gezondheidssystemen over de hele wereld heeft verwoest.

Maar de Kerstman blijft sterk zoals altijd. Grote bedrijven hebben naar verluidt 1,3 biljoen euro verdiend op de rug van Sint-Nicolaas, meer bekend als de Kerstman, die werd geboren in Myra in het huidige Demre district van Antalya.

Het hoofd van de archeologische opgravingen in de oude stad Myra, Professor Nevzat Çevik, zei dat de Kerstman een echte persoon was die in Antalya leefde en kerstcadeaus gaf aan kinderen.

“Hij komt oorspronkelijk uit het Demre district van Antalya. Zijn naam is Sint-Nicolaas. Hij is geboren, opgegroeid en gestorven in Antalya. Zijn overblijfselen zijn ook in Antalya.”

“Zijn verhaal begint in Patara. Hij werd geboren in een familie die daar woonachtig was. Hij kwam naar Myra in de wijk Demre toen hij jong was en richtte daar een kerk en een theologische Halki school op. Myra veranderde toen in een christelijke nederzetting,” zei hij. Hij voegde toe dat de fresco’s op de muur van het Kerstmanmuseum afbeeldingen van de “originele kerstman” bevatten.

Çevik zei verder dat Sint-Nicolaas, die in 270 jaar na Christus in Patara werd geboren en in 342 na Christus in Myra stierf, daar werd begraven en dat zijn graf in een kerk in Myra ligt. Hij verklaarde dat sommige van zijn botten in 1087 door Italiaanse kooplieden uit zijn graf werden gehaald en naar Bari, Italië, werden gebracht. Çevik zei dat ze daar ook een Sint-Nicolaaskerk hebben opgericht en dat Bari daarna, net zoals Myra, een religieus centrum is geworden.

De professor merkte op dat Sint-Nicolaas werd gezien als de beschermer van kinderen wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat mensen hem als heilig beschouwden.

Hurriyet

O.A.