Slechts drie Turkse staatsuniversiteiten hebben een vrouwelijke rector. En dat ondanks het feit dat vrouwen zo’n 43,58 % uitmaken van het geheel aan academici in het land. Het aantal vrouwelijke rectoren kende een lichte daling vergeleken met 6 jaar geleden, aldus het verslag van dagblad Habertürk dat beroep deed op de websites van de verschillende staatsuniversiteiten.

De huidige vrouwelijke rectoren zijn professor Nigar Demircan Cakar van de Duzce Universiteit in de westelijke provincie Duzce, professor Bedriye Tuncsiper van de Democratische Universiteit van Izmir, gelegen in de westelijke provincie Izmir en ten slotte professor Güler Alkan, actief als rector aan de Yalova Universiteit in de westelijke provincie Yalova. In totaal maken deze 3 vrouwen slechts 2,7 % uit van het totale aantal universiteitsrectoren in Turkije.

Meer cijfers

Volgens een studie gevoerd door de Raad van Hoger Onderwijs (YÖK), die gebaseerd is op data van het voorbije schooljaar, zijn er 12 universiteiten in Turkije die geen enkele vrouwelijke professor hebben. Zeven universiteiten hebben daarnaast ook geen enkele vrouwelijke assistent-professor.

Van de 104 staatsuniversiteiten in Turkije, hebben maar 23 rectoren één of meerdere vrouwelijke assistentes. Deze informatie is te lezen op hun website. De resterende 81 universiteiten delen geen informatie omtrent het aantal vrouwelijke assistentes.

27 van alle 208 rectorassistenten zijn vrouwelijk. Percentueel gezien komt dit neer op 9,28 %. Vijf jaar geleden was dit nog 11,33 %. Dit gaat in tegen de uitspraak van het YÖK die zegt dat alle staatsuniversiteiten ten minste één vrouwelijke rector assistent moeten hebben.

Van de 47 algemene secretarissen met academische achtergrond zijn er eveneens slechts 2 van het vrouwelijk geslacht. Van de 60 personen die een algemene post als secretaris bekleden en deel uitmaken van de administratieve staf aan de universiteiten zijn er weer maar 5 vrouwelijk, wat neerkomt op een 8,3 %.

Coup van 1980

De meeste universiteiten die vrouwelijke rectorassistenten aannemen bevinden zich in het westen van het land. De meeste universiteiten in het westen werden gesticht voor de militaire coup van 1980. Deze coup leidde tot enorme zuiveringsprocessen en een brede herstructurering van het onderwijssysteem.

Hurriyet