Democratisch senator Chris Van Hollen

Amerikaans senator Graham wil opnieuw sancties voor Turkije vanwege S-400

Op maandag riepen in de VS de republikeinse senator Lindsey Graham en zijn democratische collega Chris Van Hollen de regering van president Trump op om opnieuw sancties op te leggen aan Turkije vanwege het S-400 antiraketsysteem dat het land bij de Russen heeft aangekocht.

Amerikaans senator Graham

“We hebben lang genoeg geduld gehad. Het is tijd dat u de wet toepast”, schrijven de senatoren in een brief aan minister Mike Pompeo die Reuters kon inkijken. “Als u dit niet doet, geeft u andere landen het vreselijke signaal dat zij onze wetten zonder gevolgen naast zich neer kunnen leggen.”

Ankara en Washington liggen al langer in de clinch over de Turkse aankoop van het S-400-systeem, dat volgens Washington niet compatibel is met de verdedigingssystemen van de andere NAVO-lidstaten en de NAVO-systemen kwetsbaar zou maken voor Russische spionage van het f-35-programma, een nieuw type gevechtsvliegtuig dat door het bedrijf Lockheet Martin wordt gebouwd.

Turkije blijft wel volhouden dat S-400 niet zal worden geïntegreerd in het NAVO-systeem en daarom geen bedreiging voor de alliantie zal vormen. Het land werd verschillende keren opgeroepen om zich terug te trekken uit de deal met Rusland, maar naar eigen zeggen heeft Ankara de deal gesloten omdat de VS geen Patriots wilden leveren. Daarom zag Ankara zich genoodzaakt andere systemen te zoeken, en het voorstel van Moskou was zeer aantrekkelijk. In de deal werd ook de overdracht van technologie onderhandeld.

Door de aankoop van S-400 sloot de regering van Trump Turkije in juli uit van deelname aan het f-35-programma. Daarvoor was Turkije een belangrijke koper maar ook producent van deze vijfde generatie (joint strike) gevechtsvliegtuigen. In juli werden de eerste onderdelen voor S-400 geleverd en daardoor verzuurden de relaties tussen Ankara en Washington.

Vorige maand zou het hoofd van Rosoboronexport, het Russische staatsbedrijf voor wapens, gezegd hebben dat Moskou een nieuwe deal hoopt te sluiten waardoor in de eerste helft van 2020 meer S-400-eenheden aan Turkije geleverd kunnen worden.

(Bron: Sabah)