Deksel van Romeinse sarcofaag gebruikt in moskee

In een moskee in de Zuidoost-Turkse provincie Gaziantep werd het deksel van een sarcofaag uit de Romeinse tijd nietsvermoedend gebruikt als een zogenaamde musalla taşı, een marmeren plaat waarop tijdens een begrafenisceremonie de doodskist wordt geplaatst.

Dit werd door archeologen ontdekt. Volgens inwoners werd het deksel van 850 kg zwaar in 1984 naar de Örtülü-moskee gebracht om de oude gebroken steen te vervangen. Het deksel werd in landelijk gebied gevonden en door de inwoners met tractoren naar de moskee gebracht.

Musalla Taşı (voorbeeld)

Mehmet Kaçar vertelde aan Demirören agency dat bezoekers de gemeenschap 2 jaar eerder wezen op het feit dat de plaat op een historisch artefact leek. Er werd ook aangedrongen om de lokale autoriteiten te contacteren. Een archeoloog in dienst van de gemeente bevestigde later dat de plaat toebehoorde aan een sarcofaag uit de tijd van het Romeinse rijk.

Toen Kaçar en zijn gemeenschap te horen kregen dat het inderdaad een historisch artefact was, overwogen ze om de steen terug te brengen naar de vindplaats. Uiteindelijk werd toch besloten om de steen te houden. “We waren bang dat we de steen zouden beschadigen als we hem zouden verplaatsen. Hier hebben we hem niet beschadigd. We dragen er heel goed zorg voor.”

(Bron: Sabah)