Yusufeli

Noordoost-Turks stadje moet al voor de 7de keer verhuizen

Afbeelding: het centrum van Yusufeli en naburige dorpen zullen onder water komen te staan als de dam in bedrijf wordt genomen.

De inwoners van Yusufeli bereiden zich voor om een laatste keer te verhuizen. Yusufeli is een stadje met iets meer dan 20.000 inwoners. Het ligt in de provincie Artvin, in het Noordoosten van het land, aan de Zwarte Zee en dichtbij de grens met Georgië. De inwoners moeten verhuizen omdat er een enorme dam wordt gebouwd. Het is al de 7de keer in de geschiedenis van 151 jaar dat het stadje verplaatst moet worden. Eerder werd de inwoners van Yusufeli al gevraagd te verhuizen vanwege oorlog of de hertekening van grenzen.

Yusufeli (Turkije)

Het stadje, gelegen in de delta van de rivier Çoruh, heeft al verschillende namen gehad en werd verplaatst in de Ottomaanse tijd en het begin van de Turkse republiek. In 1950 werd Yusufeli een district van Artvin en werd het centrum verplaatst naar de huidige locatie in Ahalt.

Nu zijn er plannen voor een nieuwe waterkrachtcentrale en een dam van 270 meter hoogte, die een van de grootste in Turkije zal worden. Deze dam, die moet voorzien in de energiebehoefte van 650.000 mensen, zet het leven van de inwoners van Yusufeli opnieuw op hun kop.

De dam zou binnen enkele jaren in bedrijf genomen moeten worden. Ondertussen worden nieuwe faciliteiten voor de inwoners gebouwd in Nieuw-Yusufeli, op de hellingen van een heuvelrug die uitkijkt over het huidige stadje, dat binnenkort onder water komt te staan.

Eyüp Aytekin, de burgemeester van Yusufeli, vertelde aan Anadolu Agency dat de dam de volledige verhuis van het stadscentrum noodzakelijk maakt, even als vier naburige dorpen. 16 andere dorpen moeten gedeeltelijk verplaatst worden. “Dit betekent dat 12.000 mensen een nieuwe woning moeten krijgen en mensen hebben hoge verwachtingen”, aldus Aytekin.

Het meeste werk is al klaar, maar er moeten wel nog 2.000 huizen gebouwd worden. “Mensen verwachten dat hun huis alle nodige voorzieningen heeft. Ze willen meer ontmoetingsplekken, en hoewel Yusufeli klein is, was er wel voldoende landbouwgrond zodat iedereen een inkomen had. Mensen willen dat op de nieuwe locatie ook. We streven ernaar ieders verwachtingen in te lossen”, zegt hij. Hij verzekert zijn inwoners ook dat er op de nieuwe locatie een beter ruimtelijk plan zal komen. “In het Yusufeli van vandaag kan je de fouten zien die eerder gemaakt zijn bij de ruimtelijke ordening. Op de nieuwe locatie zal dat niet het geval zijn. Er zal geen gebrek zijn aan ontmoetingsruimte. Alles komt op de juiste plek.”

Bron: Sabah