Schermafbeelding van een video van het YouTube-kanaal van de Turkse georganiseerde misdaadbaas Sedat Peker. (7de aflevering)

Gekleed in een wit hemd, zittend aan een bureau waar elk voorwerp – inclusief gebedskralen en een boek (in elke video anders) – zorgvuldig geselecteerd en geplaatst lijkt, begint een maffiabaas terloops informatie te onthullen over banden tussen de Turkse regering en de georganiseerde misdaad.

Maar vergis je niet: dit is het echte leven, geen nieuw programma op Netflix – hoewel de reeks video’s die begin mei op YouTube verschenen, met miljoenen views de populairste Netflix-programma’s in Turkije zware concurrentie aandoen.

De hoofdpersoon van de video’s, Sedat Peker, begon op 2 mei video’s op YouTube te plaatsen.

Sindsdien heeft hij “beschuldigingen van verkrachting, drugshandel en verdachte sterfgevallen tegen ambtenaren dicht bij de heer Erdogan” rondgestrooid.

Tot nu toe zijn de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, de voormalige directeur van Veiligheid die politicus werd Mehmet Agar, en de voormalige minister van Financiën, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak, het doelwit.

Maar de belangrijkste vraag die Peker stelt is waarom de Turkse regering en haar topambtenaren hem in de steek hebben gelaten en hebben verraden.

Peker, 49, werd twee keer schuldig bevonden aan georganiseerde criminele activiteiten en is het voorwerp van een rode waarschuwing van Interpol.

In zijn vierde video zei Peker dat hij in totaal 16 1/2 jaar achter de tralies heeft doorgebracht.

Naar verluidt woont hij nu in Dubai. Hij verliet Turkije in 2020 en verbleef na een korte stint op de Balkan. Hij steeg naar populariteit in 2016, toen hij dreigde te “baden in het bloed” van academici die een ‘omstreden’ petitie hadden ondertekend.

Peker werd toen vrijgesproken, evenals ten minste bij twee andere gelegenheden, een keer, in de nasleep van een mislukte couppoging in 2016, toen hij dreigde de putschisten in hun cel op te hangen, en een keer toen hij journalist Fatih Altaylı bedreigde.

Voor wat het waard is, niets wat Peker tot nu toe in zijn video’s heeft gezegd is nieuws, maar er is geen twijfel dat Peker’s herhaling van de duistere banden tussen hoge functionarissen van de partij en de maffia schadelijk is voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling.

De video die op 20 mei werd vrijgegeven, droeg bij tot de groeiende ontgoocheling over de regering Erdogan, met de bewering dat regeringsgezinde journalisten hadden bemiddeld tussen Peker en de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Tot dusver zijn Peker’s beschuldigingen aan het adres van verschillende ambtenaren alleen door de betrokkenen in de kiem gesmoord, en er zijn geen gerechtelijke stappen ondernomen totdat Peker zich richtte tegen de minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, die op 17 mei een strafklacht tegen Peker indiende wegens de reeks recente beschuldigingen.

In een aflevering gericht tegen Soylu, zei Peker dat de minister het beveiligingsdetachement goedkeurde dat sinds 2015 aan Peker is toegewezen en dat hij Peker had geholpen om vervolging te voorkomen nadat begin 2020 een onderzoek naar de activiteiten van de georganiseerde misdaadbaas was gestart.

In een van zijn video’s richt Peker zich rechtstreeks tot minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, zijn ‘pion’ die Peker persoonlijk van politiebewaking zou hebben voorzien.

De minister van Binnenlandse Zaken zou ook Peker hebben gewaarschuwd dat er een onderzoek naar hem werd gedaan, waardoor Peker besloot het land te verlaten. “Die minister heeft hem inmiddels aangeklaagd en alles ontkend.”

Waarom hij dit doet, is nog steeds onbekend. De enige reden die in media genoemd wordt voor deze actie, is dat in april panden van Peker zijn binnengevallen in Turkije en er mensen gearresteerd zijn. Maar je vraagt je af of dat wel echt de reden is voor zijn YouTube-campagne.

Verrassend genoeg is de algemene reactie van de regeringspartij op de aanhoudende beschuldigingen lauw en enigszins ontwijkend geweest.

Dit staat in contrast met de manier waarop de regering in het verleden op kritiek heeft gereageerd.

Bron: Turkse media