Mariusz Blaszczak

Polen zal 24 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) kopen van Turkije, zei het ministerie van Defensie van het land op 22 mei.

“#WojskoPolskie [Poolse leger] zal worden uitgerust met moderne apparatuur, met #Bayraktar TB2 [Turkije’s Bayraktar TB2 drones], die een opvallende kracht hebben en zich bewezen hebben in de oorlogen in het oosten van ons continent. Ze werden ook gebruikt in Afrika,” zei het ministerie op Twitter.

Mariusz Blaszczak, de Poolse minister van defensie, kondigde ook aan dat zijn land 24 Bayraktar TB2 type UAV’s van Turkije zal kopen, volgens het Poolse persbureau PAP.

“Dit is een echt wapen. Het heeft zichzelf bewezen in oorlogen in het oosten van Europa. Het werd ook gebruikt in het Midden-Oosten,” voegde Blaszczak eraan toe.

Een Bayraktar TB2-drone van Turkse makelij staat op de militaire luchtmachtbasis Geçitkale bij Famagusta, Turkse Republiek Noord-Cyprus

De overeenkomst over de verkoop van de UAV’s zal naar verwachting volgende week worden ondertekend tijdens Polen’s president Andrzej Duda’s bezoek aan Turkije.

Polen, een lid van de EU en de NAVO, zal de UAV’s voor de eerste keer van Turkije kopen.

Bayraktar TB2 kwam in 2014 in de inventaris van het Turkse leger en wordt momenteel gebruikt door verschillende andere landen, waaronder Oekraïne, Qatar, en Azerbeidzjan.

Turkije heeft zijn geavanceerde drones in de loop der jaren effectief gebruikt in grensoverschrijdende, antiterroristische militaire operaties, zoals Eufraatschild, Olijftak en Lenteschild, om zijn Syrische grens te bevrijden van terroristische entiteiten.

Bron: Sabah