Een Turkse rechtbank heeft een verbod ingesteld op alle berichtgeving over een jonge student geneeskunde die zich van het leven beroofde.

Het verbod volgde op een formeel verzoekschrift dat was ingediend door de vader van Enes Kara, Mehmet Kara, op grond van het feit dat het verdriet van zijn familie werd verergerd door de media die inbreuk maakten op zijn privacy.

De 19-jarige Kara werd vorige week begraven in zijn geboorteplaats, de provincie Hatay, die grenst aan Syrië.

Het debat rond zijn tragische dood gaat echter nog steeds door en legt de diepe kloof bloot tussen vrome en seculiere Turken, te midden van boze oproepen van de laatsten om scholen en slaapzalen van de religieuze ordes bekend als de “tarikats” en broederschappen bekend als de “cemaat” te sluiten.

Kara haalde de nationale krantenkoppen na het delen van een video die hij had opgenomen op 5 december 2021, voor zijn dood op 10 januari, waarin hij uitlegde waarom hij zijn toevlucht nam tot zelfmoord.

Met een lage, haperende en lusteloze stem beschreef Kara zijn hulpeloosheid ten opzichte van zijn dagelijkse sleur op de medische school, gevolgd door avonden in logementen die door de Nur tarikat werden gerund.

Hij werd gedwongen om 6.30 uur op te staan om het ochtendgebed te verrichten voordat hij naar de klas ging, lange uren religieuze teksten te lezen en vervolgens te bidden voor het slapengaan, ondanks het feit dat hij al drie jaar atheïst is.

Kara wilde geen arts worden en droomde ervan naar het buitenland te gaan.

“Ik had ingenieur kunnen worden,” mijmerde hij. Maar zijn vader, een hardcore volgeling van de Nur cemaat, schonk er geen aandacht aan en zei dat hij de bevelen van de cemaat moest opvolgen.

“Ik voel me niet vrij; de tijd die ik voor mezelf kan vrijmaken is hooguit drie uur. Ik ben moe. Ik heb geen hoop,” zei hij, eraan toevoegend dat hij wist dat veel jonge mensen dergelijke gevoelens deelden.

Ali Erkan Kavakli, een columnist van Akit, een openlijk islamitische spreekbuis van de regering, stelde dat de zelfmoord van Kara neerkwam op een bekentenis dat “een atheïst het verkeerde pad had gekozen”.

Toen Kemal Atatürk in 1923 uit de ruïnes van het Ottomaanse Rijk de huidige, steeds meer onder vuur liggende, seculiere republiek stichtte, sloot hij alle islamitische broederschappen, omdat zij reactionaire invloeden zouden zijn die Turkije van de moderne tijd afhielden.

Kinderen gedwongen religieuze re-enactment op te voeren

Op een Koranschool in de Noord-Turkse provincie Rize, een bolwerk van de regeringspartij, werden kinderen jonger dan zes jaar gedwongen de verovering van Mekka na te spelen voor plaatselijke religieuze en politieke functionarissen.

Kinderen van vier jaar oud werden onderworpen aan een religieuze re-enactment van de verovering van Mekka door plaatselijke ambtenaren op een Koranschool in de Noord-Turkse provincie Rize, volgens een verslag van journalist İsmail Saymaz.

In een moskee in het Güneysu district van Rize, een regeringsbolwerk van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), waren kinderen van 4 tot 6 jaar van de Koranschool Sıbyan gekleed in traditionele kledij en jonge meisjes volledig gekleed in hijab voor het evenement.

Terwijl plaatselijke functionarissen – waaronder de districtsburgemeester en andere politieke figuren – toekeken, omcirkelden de kinderen een replica van de Ka’ba, het belangrijkste religieuze bedevaartsoord in de soennitische islam.

Het evenement werd gehouden met steun van de plaatselijke onderwijsstichting, de Güneysu-stichting voor leren en kennis.

Het evenement lijkt deel uit te hebben gemaakt van een langer evenement van de plaatselijke gouverneur – de dag ervoor had hij een conferentie in de moskee gehouden.

Op de vraag waarom de conferentie in een religieuze ruimte werd gehouden en niet in de school, en of de conferentie een religieus karakter had, antwoordde de gouverneur dat de conferentie ging over de “uitdagingen” van het gouverneurschap.

De plaatselijke middelbare school had een zaal die groot genoeg was om het evenement te houden, maar de gouverneur verkoos het in de moskee te houden.

Dit is een nieuwe stap in de samenvloeiing van overheidsgezag in de afgelopen jaren onder de AKP-geleide regering.

Naarmate het religieuze directoraat (Diyanet) aan macht won, is zijn rol in zowel het onderwijs als de beleidsvorming groter geworden.

Bron: Turkse media