De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, heeft aangekondigd dat het Turkse voorzitterschap heeft geweigerd de vervoersprojecten van de gemeente goed te keuren, waaronder 300 metrobussen en een nieuwe metrolijn, waarvoor de financiering al klaarligt.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, van de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft op sociale media aangekondigd dat het Turkse voorzitterschap heeft geweigerd om de stad financiering te geven voor de verbetering van de vervoersinfrastructuur in 2022.

De stad heeft dringend behoefte aan meer openbaar vervoer om de congestie te verminderen.

Volgens een bericht van burgemeester İmamoğlu op sociale media, werd het verzoek van de stad voor 300 metrobussen en financiering voor een nieuwe metrolijn voor de buitenwijken van de stad uitgesloten van het investeringsplan van het land voor 2022. Dat liet Imamoğlu en zijn kiezers achter met één vraag – waarom?

“De projecten zijn klaar, investeerders zijn klaar, de financiering is klaar. Maar een handtekening ontbreekt. Waarom?”, schreef Ihmamoğlu op sociale media.

De afgelopen weken waren burgemeester Imamoğlu en zijn gemeentepersoneel het mikpunt van de woede van de overheid.

Tegen velen die voor de gemeente werken is een onderzoek ingesteld wegens terrorisme, en de burgemeester zelf is door regeringsgezinde media in verband gebracht met de terroristische PKK.

De ontzegging van de nieuwe vervoersprojecten lijkt de zoveelste tik tegen de grootste stad van Turkije, die na de gemeenteraadsverkiezingen (en herhalingen) in 2019 een bolwerk van de oppositie werd.

De burgemeester verzekerde zijn volgelingen dat de projecten zouden worden uitgevoerd, ongeacht de presidentiële goedkeuring, maar zijn bericht riep een grotere vraag op. Waarom ontzegt het presidentschap miljoenen mensen essentieel vervoer?

Het transport- en communicatiegedeelte van het Turkse “Investeringsplan 2022”, dat op 15 januari in de Staatscourant werd aangekondigd, voorziet in de financiering van bussen in vier provincies – Ankara, Izmir, Mersin en Konya.

De begroting zal ook verschillende metro- en spoorlijnen financieren in Istanbul en in het hele land, onder toezicht van het ministerie van Vervoer en Infrastructuur (niet de gemeente).

Projecten die door het ministerie worden uitgevoerd, zijn lange tijd via aanbesteding uitgevoerd door bedrijven, zoals Cengiz Holding, die nauw gelieerd zijn aan het presidentschap.

Bron: Turkse media