Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en Saudische koning Salman

De samenwerking met Griekenland wordt gezien als het antwoord van Saoedi-Arabië op het expansionistische beleid van Turkije.

Saudi-Arabië heeft een ongekende militaire samenwerking tot stand gebracht met Griekenland.

De Saoedisch-Helleense relatie bereikte een nieuw niveau toen Athene ermee instemde een belangrijke antirakettechnologie, namelijk het Patriot-systeem, aan Riyad te leasen om het land te helpen eventuele aanvallen van de Houthi’s te verijdelen.

Griekse ambtenaren kondigden dinsdag de ondertekening aan van een overeenkomst met Saudi-Arabië om Riyad Patriot-raketten te lenen die de kritieke energie-infrastructuur van het Golfland moet beschermen tegen de toenemende aanvallen van de Houthi-rebellen van Jemen.

De overeenkomst komt nadat de Verenigde Staten in mei vorig jaar hadden aangekondigd dat het vier van zijn eigen Patriot-batterijen uit Saudi-Arabië zou terugtrekken.

Ontmoeting met Griekse minister

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman had in Riyad een ontmoeting met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias, die vergezeld werd door minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos.

“We hebben de overeenkomst ondertekend om een Patriot-batterij hier in Saoedi-Arabië over te brengen”, zei Dendias.

In een afzonderlijke verklaring zei Panagiotopoulos dat de Patriot-batterij “in de komende periode zal worden ingezet en op Saoedi-Arabisch grondgebied zal worden geëxploiteerd… om kritieke energie-infrastructuur te beschermen tegen terroristische dreigingen”.

Bondgenoot tegenover Turken

Saoedi-Arabië zal geen geloofwaardiger bondgenoot vinden tegenover de Turken dan Griekenland, vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, dat de nieuwe gas- en oliegolf is geworden, zeggen deskundigen.

Analisten zeggen dat deze samenwerking meer is dan alleen het huren van militaire uitrusting, die Saoedi-Arabië van vele andere landen had kunnen krijgen.

Door hun overeenkomst met Griekenland lijken de Saoedi’s een duidelijke boodschap te sturen naar Ankara.

Bedreiging voor veiligheid

De Saoedi’s beschouwen de aanwezigheid van deze Turkse basis in Qatar nabij hun grenzen als een bedreiging voor hun nationale veiligheid en de bredere stabiliteit van de Golfregio.

Medio maart heeft Saoedi-Arabië de voorbarige hoop van Turkije op een verzoening tussen beide landen de bodem ingeslagen, toen Saoedische F-15C gevechtsvliegtuigen met hun volledige bemanningen landden op het eiland Kreta om deel te nemen aan een trainingsoefening met Griekenland in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.

Waarnemers menen dat Saoedi-Arabië Turkije in natura beantwoordt door een alliantie aan te gaan met Ankara’s rivaal Griekenland en oefeningen uit te voeren in de nabijgelegen regio.

Riyad lijkt de activiteiten van Turkije in Somalië voor ogen te hebben, als onderdeel van zijn plan om zijn militaire aanwezigheid in de Rode Zee en de Hoorn van Afrika uit te breiden op een wijze die de Golflanden omsingelt en mogelijk hun belangen bedreigt.

Oostelijke Middellandse Zeegebied

Dit verklaart de aanwezigheid van het koninkrijk in het oostelijke Middellandse Zeegebied, dat is uitgegroeid tot een internationale magneet voor gasexploratie, en de belangstelling van het koninkrijk voor de ontwikkelingen in Noord-Afrika en de Sahel-regio.

De stap werd met grote bezorgdheid gevolgd door Turkse functionarissen. Ankara kan de toenadering tussen Saoedi-Arabië en Griekenland, in het oostelijke Middellandse Zeegebied alleen maar met verontrusting aanschouwen.

Bron: Turkse media