Faruk Fatih Özer

Het openbaar ministerie heeft een onderzoek geopend naar de CEO van Thodex, een Turks uitwisselingsplatform voor cryptovaluta.

De man, Fatih Faruk Özer, zou uit Turkije gevlucht zijn na beschuldigingen van fraude en miljoenen gestolen dollars.

Het platform Thodex, vier jaar geleden opgelicht, kondigde gisteren aan dat uitwisselingen voor vier of vijf dagen opgeschort zouden worden.

Niet veel later werd de website ontoegankelijk gemaakt. Het veroorzaakte paniek onder de gebruikers, die niet meer aan hun activa konden.

2 miljard dollar

Voordat de website geblokkeerd werd, herbergde Thodex de tegoeden van honderdduizenden gebruikers, goed voor een totaalbedrag van 2 miljard dollar, bijna 1,7 miljard euro.

Ozer zou er volgens de Turkse media mee naar Thailand of Albanië gevlucht zijn.

“De website van Thodex is al meer dan 24 uur onbereikbaar. Honderdduizenden cliënten hebben geen toegang meer tot de portefeuille waarin hun tegoeden zijn opgenomen”, zei Oguz Evren Kiliç, een van de advocaten die gebruikers van de website verdedigt.

Hij hoopt dat Thodex de nodige stappen zal ondernemen om het probleem op te lossen.

Het openbaar ministerie nam vandaag verklaringen af van werknemers van Thodex en de politie doorzocht het pand, meldt nieuwsagentschap Anadolu.

Ontoegankelijk voor onderhoud

Thodex reageerde vandaag ook op Twitter op de beschuldigingen. In de verklaring, ondertekend door Ozer, zegt het bedrijf dat de website ontoegankelijk is gemaakt voor onderhoud, nadat er aanwijzingen waren van een cyberaanval.

De CEO zou over een paar dagen terug in Turkije zijn.

De problemen met het platform komen een week nadat de Turkse centrale bank beslist heeft om betalingen met cryptomunten vanaf 30 april te verbieden. De transactierisico’s zouden te groot zijn.

Aanklagers in Istanbul hebben donderdag een onderzoek ingesteld naar het Turkse cryptocurrency-uitwisselingsplatform Thodex nadat de oprichter zijn site had gesloten en naar verluidt het land was ontvlucht met maar liefst 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan tegoeden van beleggers.

Thodex had een verklaring op zijn website geplaatst waarin stond dat het vier tot vijf dagen gesloten zou zijn vanwege een niet nader genoemde potentiële investering van buitenaf.

Kort daarna dienden Turkse cryptocurrencyhandelaren duizenden strafklachten in tegen Thodex nadat ze geen toegang konden krijgen tot hun rekeningen of hun geld konden opnemen dat ze bij het bedrijf hadden gestort.

Op de vlucht?

Turkse veiligheidsfunctionarissen hebben een foto vrijgegeven van Ozer die door de paspoortcontrole gaat op de luchthaven van Istanbul op weg naar een niet nader gespecificeerde locatie.

Volgens lokale media zou Ozer, die 27 of 28 jaar oud zou zijn, naar Albanië of Thailand zijn gevlogen.

Advocaat Abdullah Usame Ceran, die een strafklacht tegen Ozer heeft ingediend, heeft de autoriteiten opgeroepen beslag te leggen op de activa van het platform, waaronder bankrekeningen, aandelen en holdings, meldde Anadolu Agency.

Honderdduizenden leden

Volgens de rapporten heeft Thodex 400.000 leden, van wie er 391.000 actief zijn in de handel.

Thodex postte op haar website dat “negatieve” berichten in de media over het bedrijf niet waar waren.

Turkije moet greep op cryptomarkt verscherpen

Cryptocurrency werd steeds populairder onder mensen in Turkije, ondanks scepsis aan de kant van de overheid en een grotendeels ongereguleerde markt.

De Turkse centrale bank heeft gewaarschuwd dat digitale valuta “aanzienlijke risico’s met zich meebrengen” en heeft besloten om het gebruik van cryptovaluta bij betalingen voor goederen en diensten vanaf 30 april te verbieden.

“Wallets kunnen worden gestolen of onrechtmatig worden gebruikt zonder toestemming van hun houders”, zei de centrale bank vorige week.

Bron: Sabah