Alhoewel hij zijn debuut in de MMA maakte in 2004, duurde het zo een 14 jaar vooraleer internationaal kickbokskampioen Gokhan Saki terugkeerde naar de sport. Toen bekend werd dat hij getekend had bij UFC stelden heel wat mensen zich vragen. Zo vraagt men zich onder andere af of Gokhan Saki klaar is voor deze nogal opvallende stap na al die tijd, en in hoeverre hij op niveau zal presteren.

In september liet Saki reeds zien wat hij nog kon en bereid was te geven. Toch blijven er, ondanks zijn overwinning op Henrique da Silva laat in de eerste ronde van de UFC wedstrijd, nog enkele prangende vragen over waarop wij een antwoord hopen te krijgen. Victor Rodriguez van Bloody Elbow stelde de vragen.

 

VR: Wie heb je als je coaches? En wat brengen ze elk als kwaliteiten naar voren in jouw voordeel?

Gokhan Saki: Wel, ik werkte in het verleden al met heel wat coaches samen. Mijn coaches vandaag zijn Selman Berisha en Martijn de Jong. Ze kunnen beide steunen op heel wat ervaring vanuit hun persoonlijke carrières en hebben elk een eigen insteek. Bovendien verloopt de samenwerking tussen beiden perfect. Ze komen goed overeen en brengen samen het beste in mij naar boven. In Turkije werk ik daarnaast vaak samen met Ertan Balaban voor mijn jiu-jitsu training.

 

VR: Je deed de gewaagde uitspraak dat je van plan bent te rijzen doorheen de rangen van de lichte zwaargewichten. Hoe lang zal het duren denk je vooraleer je dat doel bereikt? En welke tegenstanders kom je dan op je weg tegen of welke tegenstanders wil je op je weg tegenkomen en uitdagen?

Gokhan Saki:  Het is heel simpel. Ik ben als atleet competitief ingesteld. Ik ben hier om tegen de besten te vechten en te bewijzen dat ik de beste ben door de beste tegenstanders ook effectief te verslaan. Mij neerleggen bij minder dan een nummer 1 positie is geen optie. Dat zit gewoon niet in mijn bloed, een tweede plaats is voor mij persoonlijk niet acceptabel. Niemand herinnert zich de tweede plaats, ik ben hier om herinnerd te worden.

VR: Je leefde en trainde voordien in Dubai. Split je tegenwoordig je tijd tussen Dubai en Turkije? Of verkies je een van beide voor je fulltime trainingen? Indien ja, welke voordelen hangen hier voor jou persoonlijk aan vast?

 

Gokhan Saki:  Wel, je kan mij een beetje vergelijken met Marco Polo, ik ga graag op ontdekking en hou van avontuur en verandering. Ik trainde in het verleden al in Dubai, Zweden, Nederland, Turkije, Miami, LA en Las Vegas. Ik probeer graag nieuwe plekken uit op zoek naar de ideale plek, de plek die het best voor mij werkt en waar ik mij terzelfdertijd ook thuis kan voelen. Voorlopig wissel ik tussen Istanbul en LA. Elke plek heeft zijn voor- en nadelen.  In Zweden had ik zo bijvoorbeeld fantastische trainingspartners zoals (Alexander) Gustafsson en (Ilir) Latifini. In Istanbul heb ik een heleboel Turkse Olympische worstelaars, familie, vrienden, maar vooral, Turkije is waar mijn hart is.

VR: Ten slotte, nog een laatste vraag en deze vraag zou wel eens mentaal een pijnlijke kunnen zijn om over na te denken. Welk eten/voedsel mis je het meest tijdens je afslankingskuur op vlak van gewicht en waarom?

 

Gokhan Saki: Energydrinks, chocolade, Turkse gerechten in het algemeen, en fastfood. Nu ik erover nadenk. Dit maakt me depressief. Stop met mij zo pijnlijke vragen te stellen (lacht)!

Klik hier voor het volledige artikel te lezen.

Bloody Elbow