Terwijl de leiders van de YPG (Volksbeschermingseenheden) vluchten uit het Syrische noordwestelijke Afrin, neemt de druk vanuit de terreurgroep toe om burgers in de stad te houden.

Burgers die niet als menselijk schild gebruikt willen worden door de terroristen en pogingen ondernamen om te vluchten, werden gedwongen tegengehouden door de YPG. De defensieve ring en het centrum van de YPG ligt voornamelijk in het stadscentrum van Afrin. Om hun positie te verzekeren, heeft de YPG menselijke schilden ingezet. Ze dwongen mensen om naar het stadscentrum te komen. Hier bovenop werden Koerden en Arabieren tegengehouden die naar gebieden van de oppositie of het regime wilden vluchten.

Nog maar 1,5 km tot het stadscentrum

De terreurgroep voelt de druk zonder twijfel toenemen, aangezien het Turkse leger en het Vrije Syrische Leger (FSA) de stad hebben omsingeld in Operatie Olijftak. De Turkse militairen kondigden maandag aan dat er nog maar 1,5 kilometer te gaan was voor ze het stadscentrum van Afrin bereiken. Ze zijn erop gebrand om de YPG uit de weg te ruimen.

Geweld tussen burgers en YPG

Burgers hebben pogingen ondernomen om uit Afrin te vluchten, waarvan sommigen naar de regio willen die eerder tijdens Operatie Eufraat-Schild werd bevrijd. Anderen willen naar Manbij. De YPG houdt hen echter tegen aan de controlepunten, waardoor er regelmatig geweld uitbreekt tussen de terroristen en de burgers.

Er is een groeiend aantal burgers die uit Afrin willen vluchten en de YPG heeft versterkingen gevraagd om de uitgangswegen te blokkeren. Deze ontwikkeling duidt erop dat de terroristen bijna hun greep kwijt zijn op het stadscentrum.

Sabah