Arabische kijksters van Turkse series zijn gek op de beroemde Turkse acteur Kıvanç Tatlıtuğ. Sommige onder hen willen zelfs een echtgenoot zoals Tatlıtuğ. Dit zei Miriam Berg, assistent-professor aan de Universiteit van Doha, in een interview met Habertürk.   

“We hebben de echtscheidingscijfers omhoog zien gaan nadat de uitzending van de serie ‘Gümü’ in 2008 van start ging,” zei Berg. “Tatlıtuğ speelde een grote rol in deze serie. Vrouwen willen sindsdien een echtgenoot zoals hij,” klonk het.

Volgens onderzoekers is het niet alleen de casting maar ook de omgeving en de verhaallijn van Turkse series die Arabische kijkers aantrekt.

“De opvallende liefdesverhalen tussen de personages hebben een venster geopend in de beschutte wereld van Arabische vrouwen. Zij verwachten nu dat hun echtgenoten even lief en zorgzaam zijn als de mannelijke personages in de Turkse series,” haalde de assistente aan. “Het woord “Turks” wordt in de Arabische wereld direct geassocieerd met romantiek,” voegde ze toe.

Taboes

Volgens Berg voegen de vrouwelijke personages die in de series worden afgebeeld als emotioneel sterke figuren, iets toe aan het perspectief van de Arabische vrouwen en helpen ze taboes te doorbreken.

De perceptie dat Arabische landen werden onderdrukt ten tijde van het Ottomaanse rijk, werd ook doorbroken door Turkse soapseries.

Al deze zaken tonen aan dat Turkse soapseries een krachtig en invloedrijk instrument zijn. De academica voegde toe dat deze industrie ook een zeer goede stimulans is voor toerisme in Turkije en dat het succes van deze soapseries parallel loopt met financiële inkomsten voor het land.

Hurriyet